Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Teşvik Eden İhaleler Başladı

Sırp Hükümeti ve Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanlığı, yenilenebilir enerjinin teşvikine yönelik olarak rüzgar enerjisi santralleri için 400 MW'lık ve güneş enerjisi santralleri için 50 MW'lık ek ödemenin (market premium) tahsisi için ihale sürecini başlatmıştır. Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanı Dubravka Djedovic tarafından yapılan açıklamada, söz konusu ihale Batı Balkanlar’da eş zamanlı yapılacak en büyük ihale olup bunun doğrudan yabancı yatırım girişini, GSYİH artışını, inşaat sektörünün gelişimini, elektrik maliyetlerinin düşürülmesini ve enerji arzı güvenliğini sağlayacağını ifade edilmiştir. Ayrıca, Elektroprivreda Srbije'nin (EPS) de bu sürece aktif katılımının beklendiğini belirtmiştir. Bakan tarafından yapılan açıklamaya göre, ihalelerin başarılı bir şekilde uygulanmasıyla EPS'nin cari piyasa fiyatları dikkate alındığında yılda 3 milyon avrodan fazla kazanç elde edileceği tahmin edilmektedir. Market premium modeliyle, hükümetin teklif edilen fiyat ile piyasa fiyatı arasındaki farkı ödeyerek üreticiyi piyasa fiyatlarındaki değişikliklerden koruması amaçlanmakta ve böylece elektrik üretimi teşvik edilmektedir. Eğer fiyat üreticinin müzayedede teklif ettiği fiyattan yüksekse, üretici aradaki farkı devlete ödeyecektir. Ek ödemenin hesaplanmasında esas alan piyasa fiyatı ise Sırbistan borsasındaki (SEEPEX) elektrik fiyatıdır.

Yenilenebilir enerji üreticisinin bir ihalede teklif edebileceği maksimum fiyat hükümet tarafından belirlenmekte olup rüzgar santralleri için MWh başına 105 Avro ve güneş enerjisi santralleri için MWh başına 90 Avro olarak belirlenmiştir. Bahsi geçen ihaleler, 1.000 MW'ı rüzgar santrallerinden ve 300 MW'ı güneş santrallerinden olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklardan 1.300 MW'lık market premium tahsis edilmesini öngören üç yıllık teşvik planı kapsamındaki ilk ihalelerdir. Söz konusu ihaleler kapsamında 15 yıllık teşvik sözleşmeleri imzalanacaktır.

Konu ile ilgili detaylı bilgi Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanlığının https://www.mre.gov.rs/sites/default/files/2023/06/javni_poziv_broj_312-01-517-2023-10_0.pdf web sitesinde yer almakta olup son başvuru tarihi 14.08.2023’tür.

Kaynak: Executive Newsletter Serbia