Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Komisyonu Polonya’da Demiryolu Projelerine Yönelik 64 Milyon Euro Finansmanı Kabul Etti

Avrupa Birliği Komisyonu Polonya’nın stratejik nitelikli altyapı projeleri arasında yer alan Merkezi Havaliman Projesi (CPK) kapsamında Varşova-Lodz şehirleri arasında hızlı tren ray sisteminin geliştirilmesine yönelik 64 milyon Euro fon tahsis edilmesini kabul etmiştir. Fon öncelikle inşaat ve tasarım  projesinin hazırlanmasında kullanılacaktır.

Yaklaşık 77 milyon Euro tutarındaki projenin %85’inin AB fonlarından karşılanması planlanmaktadır.

Proje ihalelerinin 2023 yılı ikinci yarısı itibariyle açılması ve projenin 2027 sonunda tamamlanması öngörülmektedir.

Proje CPK ulaştırma merkezi ile Varşova Batı bölümü ve Łódź Niciarniana tren istasyonu ile 11 numaralı hat kavşağı olmak üzere iki esas bölümden oluşmaktadır.  İlk aşamada 250 km/s olarak planlanan projenin ileriki aşamada 350 km/s olması beklenmektedir. Proje tamamlandığında Varşova-Lodz mesafesinin 45dakikaya düşmesi öngörülmektedir. Proje ile Varşova ile CPK havalimanı ulaşım süresi 15 dakika, Lodz-CPK arası ise 30 dakika olacaktır.  

CPK projesi kapsamındaki raylı sistem hatları AB’nin stratejik altyapı çalışması olan Trans Avrupa Ulaştırma Ağı (TENT)’nın geliştirilmesini destekleyecektir. Varşova’ya 37 km uzaklıkta uluslararası bir hub olarak tasarlanan Merkezi Havaalimanı Projesi halihazırda Polonya’nın en büyük ve kapsamlı projesi olarak öne çıkmaktadır. Varşova’daki Chopin Havaalanının yıllık 18,9 milyon  hava trafiğinde yetersiz kalması nedeniyle başlangıçta 45 milyon yolcu kapasiteli ve 100 milyon yolcuya kadar geliştirme potansiyeline sahip Merkezi Havalimanı Projesi tasarlanmıştır. Varşova ile Lodz arasında hava, demiryolu ve karayolu trafiğini entegre etmesi planlanan projenin bölge içerisinde bir geçiş merkezi olarak da hizmet vermesi hedeflenmektedir. Projenin demiryolu ve otoyollarla entegre edilmesi hedeflenmekte olup, bu kapsamda 1800 km yeni demiryolu ve 400 km otoyol inşası öngörülmektedir.

Merkezi Havaalimanı Projesi websitesi ve ihale duyurularına bu linkten erişim sağlanabilmektedir: (https://portal.smartpzp.pl/cpk ).