Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Katar Serbest Bölgesi (Qfz) Hk.

Katar Serbest Bölgesi (QFZ) halihazırda yaklaşık 400 firmaya ev sahipliği yapmakta olup, firmalarca kiralanan 1 milyon metrekarelik arazide toplamda Katar Serbest Bölgesine yapılan yatırım 3 milyar doları aşmıştır. 

QFZ, özellikle "gelişen teknolojiler", "lojistik" , "gıda ve tarım teknolojileri", "sanayi" , "havacılık ve savunma"," biyomedikal bilimler" ve "denizcilik" sektörlerini "stratejik sektörler" olarak belirlemiştir.  

QFZ'nin yaratmış olduğu atmosferde  "Google Cloud", "Microsoft", "Thales", "DHL", "Volkswagen" ve "Gaussin" gibi uluslararası arenada önemli firmalar da yerini almakta olup bu şirketlerden Google Cloud ile uzun süredir devam eden ortaklık sonucunda Doha'da " Google Cloud region" oluşturumuştur. "Google Cloud Region" projesinin 2030 yılına kadar Katar ekonomisine 18,9 milyar dolarlık bir getirisinin olması beklenmektedir.

Yine QFZ'nin Gaussin firması ile ortaklığı sonucunda Katardaki ilk elektrikli araçların serbest bölgelerde üretilmiştir. Bahse konu araçlar Hamad Uluslararası Havalimanı ve Hamad Limanı'nda kullanılmakta olup ve Katar'ın toplu taşıma ağında ve daha geniş mobilite sektöründe elektrikli araçların kullanılmasının benimsenmesine yönelik ulusal stratejinisi desteklemektedir. 

Katar'da faal iki serbest bölge bulunmakta olup, Ras Bufontas (4 m2) serbest bölgesi, Hamad Uluslararası Havalimanı'na bağlı olup diğer serbest bölge olan " Umm Al Houl" Hamad Limananın yanında yer almaktadır.

QFZ,aynı zamanda %100 yabancı sermaye ile şirket kurulumuna imkan tanıması ve sağladığı vergisel avantajlarla yabancı yatırımlar açısından da elverişli bir atmosfer sunmaktadır.

QFZ ile QFZ'de yer alan firmaların ürünlerini (Katar ve merkez ülkeleri hariç) diğer ülkelere iletmesine imkan sağlayan altyapıların geliştirilerek Katar'ın lojistik bir merkez haline getirilmesi amaçlanmaktadır. 

 

Kaynak: https://www.gulf-times.com/article/666788/qatar/qfzs-house-400-firms-create-6000-jobs

https://qfz.gov.qa/