Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Çin İlaç, Tıbbi Cihaz Ve Medikal Ürünler İhraç İmkanları

Çin Halk Cumhuriyeti Yönetimi, Çin’in güneyinde bir ada olan Hainan Eyaletine, Hong Kong ve Macau gibi  farklı bir serbest bölge statüsü vererek  yapay zeka, biyokimya,  bilgisayar teknolojileri, dijital ekonomi, 5G  gibi alanlarda yabancı sermayeyi çekmeyi ve ileri teknolojilerin  uygulanmasını kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Diğer taraftan, ada sahip olduğu  doğal güzelliklerle de turizm sektöründe öne çıkmakta, ayrıca sağlık turizmi de teşvik edilen alanlar arasında yer almaktadır.

Pekin Büyükelçimizi ziyaret eden  Hainan Eyaletinin biyokimya alanındaki konumunu güçlendirmek amacıyla kurulan “BOAO Lecheng Özel Yatırım Fonu” (www.boaolechengglobalinvestmentfund.com) temsilcileri, eyalette ilaç ruhsatlandırılmasına ilişkin prosedürler  konusunda bilgi vermişler ve Hainan Eyaletindeki bu imkanların Türk farmakoloji ve medikal sektörüne tanıtılması için bir webinar düzenlenmesinin önermişlerdir.

Hainan eyaletine mahsus  ruhsatlandırma ve sağlık kurumları çalışma usullerine göre, ÇHC anakarasında ruhsat sahibi olmayan, ancak FDA, EMA ruhsatlarına sahip ilaçlar, tıbbi cihaz  ve medikal ürünler,  Hainan’daki sağlık turizmi serbest bölgesi niteliğindeki BOAO Lecheng pilot bölgesinde kurulu hastanelerde özel izinle kullanılabilmekte;  adada kullanımla sınırlı kalmak üzere kısa sürede verilen ruhsatları müteakip  elde edilen  klinik  sonuçlar, Çin anakarasında ruhsat sahibi olmak için gereken süreçlerin bir parçası olarak değerlendirilmekte ve ülke genelindeki ruhsat süreçlerini çok hızlandırmaktadır.

Bu açıdan sözkonusu serbest bölgenin gerek zaman, gerek maliyet açısından Çin pazarına ulaşmak isteyen firmalarımıza  önemli kolaylıklar sağlayacağı düşünülmektedir. Demografik olarak hızla yaşlanan nüfusa sahip Çin pazarında ilaç ve medikal sektörümüzün daha güçlü rol oynaması imkanları mevcuttur.

Konu  ilaç, tıbbi cihazlar ve medikal ürün ihracatçısı firmalarımıza duyurulmasını teminen, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’na (İEİS) ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)’ne  intikal ettirilmiş olup, sözkonusu webinar’ın  11 Ekim 2023 tarihinde Türkiye saati ile saat 10:00-11:30 arasında Pekin Büyükelçimiz Sayın İsmail Hakkı Musa’nın açılış konuşmasıyla  başlaması, ardından BOAO Lecheng yönetimi tarafından  yapılacak  tanıtım sunumunu müteakip soru-cevap bölümü olacak şekilde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Sözkonusu webinar için  bağlantı bilgileri  aşağıda yer almaktadır.

Katılacak firmalarımızın katılım bilgilerini İEİS ve İKMİB duyurularında belirtilen irtibat noktalarının yanısıra, 30 Eylül 2023 tarhine kadar "pekin@ticaret.gov.tr" e-posta adresine de iletmeleri rica olunur.

 

https://us06web.zoom.us/j/89348848647?pwd=aUu21fI29T00agJTAEaLQhvkV6aDQQ.1

Meeting ID: 837 8284 5148

Passcode: 636010

Find your local number: https://us06web.zoom.us/u/kvvYvs6s5