Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Asya Kalkınma Bankası, Kırgızistan'ın Enerji Sektörünü Finanse Etmeye Devam Edecek

Asya Kalkınma Bankası (AKB)'nın Kırgızistan'daki ülke direktörü Zheng Wu tarafından yapılan açıklamalara göre, AKB, 2023-2027 yıllarını kapsayan yeni ortaklık stratejisi kapsamında, Kırgızistan'da yenilenebilir enerjinin daha da geliştirilmesi için ülkeye finansman sağlamaya devam edeceğini açıkladı.

Wu'ya göre finansman, kentsel hareketlilik programının ölçeklendirilmesini ve Kırgızistan'ın enerji sektörünü geliştirmeyi amaçlayan diğer hükümet girişimlerini desteklemeyi içerecek.

Wu, AKB'nin ülkenin enerji sektörünü aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli projelerle desteklediğini kaydetti:

  • Uch-Kurgan hidroelektrik santrali modernizasyon projesi için 100 milyon dolarlık bir finansman paketi;
  • Toktogul HES rehabilitasyon projesinin ikinci aşaması için 68 milyon dolarlık finansman paketi
  • Toktogul HES rehabilitasyon projesinin üçüncü aşaması için 56 milyon dolarlık bir finansman paketi;
  • Kentsel ulaşım elektrifikasyon projesi için 50 milyon doların üzerinde bir finansman paketi.

Wu, "Kırgızistan potansiyel olarak yılda yaklaşık 150 terawatt saat (TWh) elektrik üretebilecek geniş hidroelektrik kaynaklara sahiptir. Şu anda bu potansiyelin sadece yüzde 10'u kullanılıyor" diye vurguladı.

Ayrıca, Şu anda Kırgızistan'ın elektriğinin yaklaşık yüzde 80'inin hidro kaynaklardan geldiğini, geri kalanının ise Bişkek ve Oş'taki iki termik santral tarafından üretildiğini belirtti.

 

Kaynak: https://economist.kg/enierghietika/2023/10/25/abr-prodolzhit-finansirovat-enierghietichieskii-siektor-kyrghyzstana/

 

Firmalarımızın açıklanması muhtemel ilan ve ihale duyurularını takip etmelerinde ve devam eden/planlanan projeler kapsamındaki potansiyel fırsat alanları hakkında ilgili kurumlar nezdinde bilgi edinme amaçlı girişimde bulunmalarında fayda görülmektedir.