Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İran'da Sünger Demir (Sponge Iron) Üretimi - Teknolojisi

Sünger Demir (sponge Iron - DRI) Teknolojisi ve Üretimi: İran’da, İran Doğrudan Arıtma Teknolojisi (Persian Direct Reduction Technology – PERED) sayesinde sünger demir üretiminde büyük bir ilerleme sağlandığı bilgisi resmi kurumlarca ve yazılı basında paylaşılmaktadır. Bu yıl içerisinde, geçen yıla kıyasla, sünger demir ihracatında %249’lik bir artış olmuştur (Tehran Times, August 2023).

Doğrudan Arıtılmış Demir (DRI) olarak da bilinen Sünger demir, Avrupa’da yaygın olarak kullanılan doğrudan arıtma yönteminden adını almaktadır. Bu klasik yöntemde demir cevherinde yer alan kükürt ve fosfor seviyesi mümkün olan en düşük seviyelere indirgenir. Elde edilen demir daha kaliteli çelik üretiminde kullanılmaktadır.

İranlı yetkililer bu klasik yönteme göre çok daha etkin ve düşük maliyetli PERED yöntemiyle sünger demir üretmeye (%95 üstünde arıtılmış) başlandığını belirtmektedirler. Sonuç olarak hem üretim faaliyetleri hem de İran'nın sünger demir ihracatı artarak artmaktadır.

Sünger demirin çelik sanayinde hayati bir öneme sahip olduğu farklı kaynaklarda belirtilmektedir.

Ülkemiz, demir-çelik üretiminde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca, bu sanayinin doğrudan temas ettiği ve katma değeri yüksek ürünler (otomotiv, makina, savunma sanayi gibi) üreten üreticilerimiz için de önemli bir gelişme/fırsat olabileceği değerlendirilmektedir.

Ref: https://www.tehrantimes.com/news/487805/Sponge-iron-export-registered-record-high-of-249-growth

https://www.shyammetalics.com/highlighting-the-application-and-benefits-of-sponge-iron/#:~:text=Sponge%20Iron%20acts%20as%20a,create%20higher%20grades%20of%20steel.