Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Dünya Bankası, Bişkek'in Güney Kesimine Isı Tedariki Sağlayan Boru Hattının Yeniden İnşası İçin 6,9 Milyon Dolarlık Kredi Tahsis Edecek

Kırgız Parlamentosu Jogorku Keneş 9 Kasım'da  "Kırgızistan ile Uluslararası Kalkınma Birliği arasında 8 Eylül 2023 tarihinde Bişkek şehrinde imzalanan Finansman Anlaşmasının (Isı Arzının İyileştirilmesi Projesinin Ek Finansmanı) onaylanmasına ilişkin" tasarıyı onayladı.Anlaşmanın uygulanmasının amacı, ısıtma şebekelerini modernize ederek Bişkek şehrine ısı tedarikini iyileştirmektir. Bu nedenle, Anlaşma çerçevesinde Dünya Bankası, Vostok ana şebekesinin bazı bölümlerinin yeniden inşası için 6,9 milyon dolar tahsis edecektir. Finansman şu koşullara göre tahsis edilmiştir: Kredi miktarı: 6,9 milyon ABD doları, Geri ödeme süresi: 50 yıl, Ödemesiz dönem: 10 yıl, Faiz oranı: 0%.

PC-I ve III'ün yeniden inşası 2023 yılında, PC-IV ise 2023-2024 ısıtma sezonunun tamamlanmasının ardından ve 6,9 milyon ABD doları tutarında ek finansman sağlandığında hayata geçirilecektir.Enerji Bakanlığı'nın da belirttiği gibi projenin uygulanması enerji sektörünün mali durumunu güçlendirecek ve sürdürülebilir kalkınma yoluna sokacak, bu da sektördeki şirketlerin mali durumunu ve kredibilitesini iyileştirmeye yardımcı olacak, ayrıca Bişkek şehrinin güney kesimine kesintisiz ısıtma ve sıcak su temini sağlayacak ve ısıtma şebekesine yeni aboneler bağlama fırsatı ile talep edilmeyen ısının azaltılmasından kaynaklanan faydalı arzda bir artış - 1,6 bin Gcal, sahipsiz ısının azaltılmasından elde edilen gelirde artış, 10 yıl içinde ilave yeni tüketiciler dikkate alındığında gelirde artış sağlayacaktır."Anlaşmanın uygulayıcısı, Bişkek şehrindeki tüketicilere ısı enerjisi sağlayan bir ısı dağıtım şirketi olan Bishkekteploset'tir. Isı enerjisi tüketiminin yapısına göre, tüketicilerin %70'inden fazlasını nüfus oluşturmaktadır.Bişkekteploset'in bilançosunda 474 km ana ısı şebekesi ve 19 pompa istasyonu bulunmaktadır. Şebekeler 435,1 km bölgesel ısıtma ve 38,9 km buhar boru hatlarından oluşmaktadır. Şirket, 35,9 km'si buhar boru hattı olmak üzere 5.025 binaya ısınma amaçlı ısı enerjisi tedarik etmektedir.3.500 apartman bloğu (82'si konut), 1.100 özel konut binası ve 2.318 kamu binası olmak üzere 5.025 binaya ısı enerjisi sağlamaktadır. Bişkek'teki toplam çok daireli konut stokunun yaklaşık yüzde 85'ine ısı tedarik hizmeti sağlamaktadır. Ana tüketiciler apartman blokları (yüzde 50) ve kamu binalarıdır (yüzde 30).Şu anda boru hatlarının çoğu normal hizmet ömürlerinin sonuna ulaşmıştır ve değiştirilmeleri gerekmektedir. Hatların eskimesi işletme güvenilirliğinin azalmasına yol açmaktadır. Şebekelerin teknik durumu yıpranmış durumdadır ve %75'inden fazlası 25 yıllık normatif işletme süresi ile kaynaklarını tüketmiştir. Boru hatlarındaki ısı kayıpları 1990 yılına kıyasla neredeyse 2 kat artmıştır ve bu kayıplar toplam üretim hacminin %25'ini oluşturmaktadır.Bişkek'in batı ve güney kesimlerindeki toplu inşaatlar, Bişkek Enerji Santrali'nden (CHPP-1) bu yönlere uzanan ısı boru hatlarının kapasitesinin arttırılmasını gerektirmektedir".

 

Kaynak: https://kg.akipress.org/news:2018709/?from=kgnews&place=maincats

 

Müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmaları ile ilgili ürün/ekipman üretici/ihracatçısı firmalarımızın ilgili Kurumlar nezdinde bilgi edinme amaçlı girişimde bulunmalarında ve açıklanması muhtemel ilan ve ihale duyurularını takip etmelerinde fayda mülahaza edilmektedir.