Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Bişkek Şehri Isıtma Ağlarının Yenilenmesi Planlanıyor

Basında yer alan bilgilere göre, Bişkek'in ısıtma şebekelerinin yıpranmış durumda olduğu ve yenilenmesi için  6,9 milyon dolar kredi kullanımının planlandığı bildirilmektedir. Kırgız Parlamentosu Jogorku Keneş Yakıt ve Enerji Kompleksi, Toprak Altı Kullanımı ve Sanayi Politikası Komitesi, Kırgızistan ile Uluslararası Kalkınma Derneği (International Development Association) arasında imzalanan finansman anlaşmasını onayladı. Bu gelişme parlamento basın servisi tarafından bildirildi.Enerji Bakan Yardımcısı Sayın Taalaibek Baygaziev, Bişkek ısıtma şebekesinin halihazırda 5.025 binayı ısıttığını; bunlardan 3.500'ünün çok daireli konut binaları, 1.100'ünün özel konut binaları ve 2.318'inin ise kamu binaları olduğunu belirtti. 

"Şebekelerin teknik durumu yıpranmış durumda olup, %75'inden fazlası 25 yıllık standart işletme ömrü ile hizmet ömrünü tamamlamıştır. Boru hatlarının eskime oranı, yeniden inşa ve onarım oranından önemli ölçüde daha hızlıdır" diye ifade etti.

Sayın Bakan Yardımcısı tarafından bildirildiğine göre, anlaşmanın ilk bileşeni kapsamında planlanan tüm faaliyetlerin başarılı bir şekilde uygulanması için 6,9 milyon dolar  tutarında ek finansman gerekmektedir. Kredinin geri ödeme süresi 50 yıl, ödemesiz dönem 10 yıl, faiz oranı ise %0 olarak öngörülmektedir.

Kaynak: https://economist.kg/enierghietika/2023/11/21/tieplovyie-sieti-bishkieka-iznoshieny-na-ikh-riemont-vozmut-kriedit-v-6-9-mln/

 

Firmalarımızın ilgili Kurumlar tarafından açıklanması muhtemel ilan ve ihale duyurularını takip etmelerinde fayda görülmektedir.