Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

SOMALİ, RESMEN DOĞU AFRİKA BİRLİĞİ’NE KABUL EDİLDİ.

Somali, en son katılımcı olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DRC) bloğa kabul edilmesinden sadece bir yıl sonra, 24 Kasım 2023 Cuma günü Doğu Afrika Topluluğu'nun sekizinci üyesi olarak kabul edildi.

Mogadişu'nun bloğa kabulü, bir yıla yakın süren başarılı müzakerelerin ardından aynı gün Tanzanya'nın Arusha kentinde düzenlenen 23. olağan devlet başkanları zirvesinde bölge liderleri tarafından onaylandı.

Görevden ayrılan başkan Burundi Devlet Başkanı Evariste Ndayishimiye, beş saatten fazla süren kapalı kapı toplantısının ardından devlet başkanlarının Somali'yi resmi olarak bloğa kabul etmeyi kabul ettiğini söyledi.

Somali, EAC'ye katılma konusundaki ilgisini ilk kez 2012'de dile getirdi ancak Al Shabaab ile yaşadığı iç sorunlar ve o dönemde istikrarlı bir hukuki ve siyasi ortamın bulunmaması nedeniyle reddedildi.

Ancak Mogadişu'nun bölgesel bloğa katılma umutları, 2016'da içsel birçok sorunları bulunan Güney Sudan'ın ve daha sonra 2022'de sınırları içinde birçok çatışmanın olduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kabul edilmesiyle yeniden alevlendi.

2012'deki ilk görev döneminde EAC'ye katılmak için ilk girişimi başlatan Başkan Mahmud'un geri dönmesiyle Somali, bloğa katılma teklifini yeniledi ve bu yılın Ocak ayında, bloğa katılmaya hazır olduğunu belirtmek için bir heyeti gönderdi.

Ağustos ayında Somalili yetkililer, EAC yetkilileriyle görüşmelere başladı ve ardından bir rapor hazırlandı ve bu Cuma günü yapılan devlet başkanları zirvesine iletilmeden önce tartışılmak üzere bakanlar kuruluna gönderildi.

Somali'nin EAC'ye girişi, komşuları Eritre ve Cibuti'nin de kabulünün önünü açacaktır. EAC'nin genişleme planı, Etiyopya ve muhtemelen Sudan da dahil olmak üzere tüm Afrika boynuzunu kapsayacak şekilde hedeflenmektedir.

Şu an yeni üye Somali ile beraber Kenya, Tanzanya, Burundi, Ruanda, Uganda, Güney Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti EAC’ye üyedir.

Kaynak: The East African - 24 Kasım 2023

Somalia officially admitted into EAC - The East African