Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Malezya Automative High Tech Valley (Ahtv) Projesi

11 Ekim 2023 tarihinde AHTV Projesiyle ilgili olarak, Malezya Başbakanı Datuk Seri Anwar İbrahim başkanlığında Yatırım, Ticaret ve Sanayi (MITI) Bakanı, Senatör Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz ve Bilim, Teknoloji ve İnovasyon  (MOSTI) Bakanı Chang Lih Kang katılımıyla bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu toplantı marjında, ilk kez Mart 2023'te gündem olan AHTV Projesi hakkında gelişmeler kaydedilmiştir. Buna göre toplantı kapsamında 2 anlaşma imzalanmıştır;

1) DRB-HICOM ile Geely arasında Ana İşbirliği Anlaşması

2) Altel Communications Sdn Bhd ile Geely'nin stratejik yatırım şirketi Geespace Technology arasında yüksek teknolojili sistemlerin geliştirilmesi ve uygulanmasına odaklanan ve akıllı limanlar gibi sektörlere yönelik yenilikçi çözümlerin uygulanmasını içeren Ana Politikalar Anlaşması 

(Geely Holding Malezya Otomotiv markası olan Proton hisselerinin %49,9’una, DRB Hicom ise %50,1’ine sahiptir.)

AHTV projesi, Perak Tanjong Malim Proton City’de konumlanması planlanan hub ile, Geely öncülüğünde DRB-HICOM Berhan işbirliğinde gerçekleşecek olup gelecek 10 yılda toplam 32 milyar RM yatırım çekmesi beklenmektedir.

Projenin, Ulusal Otomotiv Politikası 2020 (NAP 2020)’de belirtilen yeni nesil araçlar (NxGV)) için Malezya'nın Güney Doğu Asya’da bölgesel bir merkez olmasına önemli katkı sağlaması beklenmektedir.

Proje kapsamında kurulması planlanan hub’ın yeni nesil enerji araçları (NEV'ler) için küresel bir otomotiv merkezine dönüştürülmesi amacına yönelik olarak yetenek geliştirme, Ar-Ge ve şehirleşmeyi kapsayacak şekilde genişletilmesi hedeflenmektedir.

Kamuya açık kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Tesla markasının Malezya pazarında gerek Cyberjaya’da yazılım geliştirme hem de Proje kapsamında üretim yapmak gibi alternatif yatırım planı vardır.

Proje kapsamında yer alacak yatırımların, Malezya Yatırım ve Kalkınma Ajansı (MIDA) tarafından sunulan desteklerden faydalanması mümkündür.

Söz konusu gelişmenin sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın özellikle Asya pazarına yönelik üretim yapmaları açısından fırsat olduğu değerlendirilmektedir.