Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Asya Kalkınma Bankası, Tarımsal Ticareti Desteklemek İçin Kırgızistan'a 40 Milyon Dolar Tahsis Edecek

Kalkınma kurumundan yapılan resmi açıklamaya göre, Asya Kalkınma Bankası Kırgızistan'a 20 milyon dolar kredi ve 20 milyon dolar hibe şeklinde mali destek sağlayacak. Fonlar, ülkenin tarım sektöründe küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi için kullanılacak.

Finansmanın temel amacı, üretim ve depolama kapasitelerini iyileştirmenin yanı sıra hasat sonrası ürün kayıplarını azaltmaktır. Bu tedbirler, bahçe ürünleri için kapsayıcı, sürdürülebilir ve iklime uyarlanmış değer zincirlerinin oluşturulması yoluyla gerçekleştirilecektir.

Asya Kalkınma Bankası'nın Orta ve Batı Asya Genel Müdürü Eugene Zhukov, tarımda iklim açısından optimize edilmiş teknolojilerin kullanılmasının çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltmasını ve karlarını arttırmasını sağlayacağını belirtti.

Projede ilk finans kuruluşu olarak devlete ait Aiyl Bank da yer alıyor. Proje, soğutma ünitelerine sahip modern üretim ve depolama tesislerinin kurulmasının yanı sıra çiftçiler ile işleme ve/veya ihracat şirketleri arasında sözleşme yapılmasını, kadın girişimcilerin eğitilmesini ve Kırgız Cumhuriyeti'ne özgü ürünlerin sınır ötesi ticaretini ve markalaşmasını teşvik edecek tedbirlerin uygulanmasını da kolaylaştıracak.

 

Kaynak: https://economist.kg/potok-grantov-i-kreditov/2023/12/07/abr-vydielit-kyrghyzstanu-40-mln-na-poddierzhku-aghrobizniesa/

 

Firmalarımızın ilgili Kurumlar nezdinde bilgi edinme amaçlı girişimde bulunmalarında ve açıklanması muhtemel ilan ve ihale duyurularını takip etmelerinde fayda mülahaza edilmektedir.