Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Dünya Bankası, Kırgızistan'ın Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi Kapsamında Doğal Gaza Geçiş İçin 50 Milyon Dolarlık Kredi Tahsis Edecek

Dünya Bankası, nüfusun doğal gaza geçişine yönelik yumuşak krediler için 50 milyon dolar tahsis edecek.

Maliye Bakanlığı basın servisinden bildirildiğine göre, Kırgız Bakanlar Kurulu ve Dünya Bankası bünyesindeki Uluslararası Kalkınma Derneği (IDA), "Kırgız Cumhuriyeti'nde hava kalitesinin iyileştirilmesi" projesi için 50 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. 

Maliye Bakanı Almaz Baketaev, Kırgızistan'ın Dünya Bankası ekibiyle birlikte ülkede ilk kez kapsamlı bir hava kalitesi yönetim sistemi oluşturmaya yardımcı olacak hava kalitesini iyileştirme projesinin tasarımını geliştirdiğini kaydetti.

Sayın Bakan, "Gazlaştırma için Tercihli Finansman programı, Bişkek ve Çüy Bölgesi'ndeki gazlaştırma çalışmaları için halka tercihli krediler ve devlet desteği sağlayacak" dedi.

Sayın Bakana göre, 2023 yılı için ticari bankaların faiz oranlarını sübvanse etmek üzere 72, 6 milyon Kırgız somu (yaklaşık 813 bin ABD doları) öngörülmüştür. Ayrıca 2024 yılı için de benzer bir miktar öngörülmüştür. İlaveten, ekolojik olarak temiz otobüslerin satın alınması için devlet bütçesinden 4,5 milyar Kırgız somu (yaklaşık 50,3 milyon ABD doları) öngörülmektedir.

Hava İyileştirme Projesi, hava kalitesinin izlenmesi, analizi, tahmini ve veri yönetimi ile ilgili altyapının iyileştirilmesi yoluyla entegre bir hava kalitesi yönetim sisteminin oluşturulmasının yanı sıra konutlar için daha temiz ve daha enerji verimli ısıtma teknolojilerine geçişi ve hedeflenen alanlarda şehrin yeşillendirme programının desteklenmesini öngörmektedir.

 

Kaynak: https://economist.kg/potok-grantov-i-kreditov/2023/12/12/vsiemirnyi-bank-vydielit-50-mln-na-lghotnyie-kriedity-dlia-ghazifikatsii-nasielieniia/

 

Firmalarımızın ilgili Kurumlar nezdinde bilgi edinme amaçlı girişimde bulunmalarında ve açıklanması muhtemel ilan ve ihale duyurularını takip etmelerinde fayda görülmektedir.