Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Almanya Makine Mühendisliği Üretiminde Düşüş Bekleniyor

Alman Mühendisler Derneği (VDMA), Almanya'nın makine mühendisliği üretiminde bu yıl için yüzde 1'lik ve gelecek yıl için de yüzde 4'lük düşüş beklendiğini bildirdi. VDMA‘nın, makine mühendisliği sektöründeki gelişmelere ilişkin ocak-ekim dönemi verilerini ve gelecek yıla ilişkin beklentilerini açıkladığı toplantıda açıkladığı verilere göre sektörde genel siparişler yılın ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azaldı. Dernek, Almanya'nın makine mühendisliği üretiminde bu yıl için yüzde 1'lik ve gelecek yıl için de 4'lük düşüş beklediğini açıkladı. VDMA, daha önce bu yıl için yüzde 2 küçülme öngörmüştü.

VDMA Başkanı Karl Haeusgen, yaptığı konuşmada, sektörün en büyük ihracat pazarı olan ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerinde eski Başkan Donald Trump'ın yeniden başkan olması halinde Alman makine mühendisliği şirketlerinin zor durumda kalacağını kaydetti. Haeusgen, Donald Trump yeniden seçilirse Avrupa ve ABD arasında kesinlikle yeni tarifeler olacağına işaret ederek, "Şahsen bana makine mühendisliğinin küresel ekonomik gelişimi için en gerçekçi risk senaryosunun ne olduğunu sorarsanız, şu anda Trump'ın seçim zaferi olduğunu söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

Thyssenkrupp ve Siemens gibi Alman şirketlerinin ABD'de yeşil teknolojilere yönelik artan talepten faydalandığını anımsatan Haeusgen, gelecek yıl kasım ayında yapılacak ABD seçimlerini Trump'ın kazanması halinde yeşil teknolojilere yönelik yatırımların riske gireceğini savundu. Haeusgen, "O zaman yatırımlar bu sektöre akmayacaktır ve bu, Alman makine mühendisliğinin çok iyi konumlandığı bir sektör." ifadesini kullandı.

VDMA Başkanı Karl Haeusgen ayrıca AB iç pazarının, Avrupa sanayisinin rekabet edebilirliğini güçlendirmeyi amaçlayan mantıklı ve yönetilebilir düzenlemelere ihtiyacı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Alman otomotiv sektöründen sonra en büyük ikinci sektörü olan makine mühendisliği bir milyondan fazla istihdam sağlıyor. Sektörün üretiminin yüzde 70'ten fazlası ihraç ediliyor. Son yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri, Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, Çin başta olmak üzere birçok ülkenin başta makineler olmak üzere Almanya'dan ithal ettiği malları giderek daha fazla üretebilmesi ve yüksek enflasyonla artan faizler Alman ekonomisinin büyümesini daha da zorlaştırıyor.