Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kırgız Parlamentosu Okul İnşaatı İçin Uluslararası Kalkınma Derneği İle Ek Finansman Anlaşmasını Onayladı

Parlamento, Kırgızistan ile Uluslararası Kalkınma Derneği (International Development Association - IDA) arasında "Kırgız Cumhuriyeti'nde afet risklerine karşı direncin artırılması" projesinin ikinci ek finansmanına ilişkin anlaşmayı üçüncü okumada onayladı.Tasarıya ilişkin bilgi Uluslararası İlişkiler, Savunma, Güvenlik ve Göç Komitesi Başkanı Ulan Primov tarafından sunuldu. Primov'a göre projenin ek finansman bütçesi 55 milyon dolar ve beş bileşenden oluşuyor. İkinci bileşen, 10 okul için çekirdek finansman çerçevesinde ve 30 okul da proje için sağlanan ek finansman çerçevesinde olmak üzere toplam 40 okulun yeniden inşasını ve yapımını öngörmektedir. İnşaat ve montaj işleri için planlanan mali kaynak 43,6 milyon dolardır.

Ancak analizler, proje tarafından planlanan bütçenin mevcut piyasa inşaat maliyetine karşılık gelmediğini ve 10 okul ana proje ve 14 okul ek finansman olmak üzere sadece 24 okulun ihtiyacını karşıladığını göstermektedir. Ortaya çıkan mevcut fon sıkıntısı, 2018'den günümüze kadar olan dönemde Kırgızistan'daki inşaat malzemeleri ve inşaat hizmetleri fiyatlarındaki artışın bir sonucudur. Bu bağlamda tasarı, okulların inşası ve yeniden inşası için eksik fonların ek olarak tahsis edilmesini öngörüyor.

 

Kaynak: https://economist.kg/potok-grantov-i-kreditov/2023/12/13/zhoghorku-kieniesh-odobril-soghlashieniie-s-mar-o-dopolnitielnom-finansirovanii-stroitielstva-shkol/

 

Firmalarımızın, ilgili Kurumlar nezdinde bilgi edinme amaçlı girişimde bulunmalarında ve açıklanması muhtemel ilan ve ihale duyurularını takip etmelerinde fayda mülahaza edilmektedir.