Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

2024 Yılında Çüy Bölgesindeki Sulamanın Modernizasyonu İçin 350 Milyon Kırgız Somu (Yaklaşık 3,9 Milyon Dolar) Tahsis Edilmesi Planlanmaktadır

Kırgız Cumhuriyeti Su Kaynakları Hizmeti Başkanı Almazbek Sokeev tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklandığına göre, önümüzdeki yıl Çüy bölgesindeki sulama sistemlerinin onarımı için 350 milyon Kırgız somu (yaklaşık 3,9 milyon dolar) tahsis edilmesi planlanmaktadır. Buna göre, 2023 yılında bu amaçlar için 150 milyon Kırgız somu ilave kaynak tahsis edildi. Ayrıca 2024 yılında Çüy bölgesinde üç adet on yıllık düzenleme havzasının (BDR) yeniden inşa edilmesinin planlandığı belirtildi. İlk BDR Ocak ayı sonunda, diğerleri ise yıl boyunca yeniden inşa edilmeye başlanacak.Sayın Başkan, "Issık-Ata BDR'yi de genişletmek istiyoruz. Bugün dolum hacmi 3 milyon metreküp. Bunu 7-8 milyon metreküpe çıkarmayı planlıyoruz. Çalışmalar 2024 sonunda sona erecek" diye ifade etti.

Ayrıca, Su Kaynakları Hizmeti, dokuz nehir üzerinde BDR tasarımı için bir fizibilite çalışması geliştirmeyi planlıyor. Sokeev'e göre bu projelerin hayata geçirilmesi halinde Çüy bölgesindeki sulama suyu ile ilgili sorunlar çözülmüş olacak."Ayrıca Panfilovsky bölgesindeki Agermen BDR'nin ve Moskovsky bölgesindeki iki BDR'nin temizlenmesi de halihazırda devam etmektedir. Panfilovsky bölgesinde yedi kuyu açılması ve üç pompa istasyonu inşa edilmesi planlanıyor. Sokuluk bölgesinde ise bir baraj inşaatının tamamlanması planlanıyor" diye belirtti.

 

Kaynak: https://economist.kg/agriculture/2023/12/21/v-slieduiushchiem-ghodu-na-modiernizatsiiu-irrighatsii-chuiskoi-oblasti-vydieliat-350-mln-somov/

 

Firmalarımızın ilgili kurum nezdinde bilgi edinme amaçlı girişimde bulunmalarında ve açıklanması muhtemel ilan ve ihale duyurularını takip etmelerinde fayda görülmektedir.