Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Ekonomi Kalkınma Bakanlığı’nın Yapısında Değişiklik Yapılmıştır

Ekonomi Kalkınma Bakanlığı, Hükümet üyelerinin görev ve yetkilerine ilişkin 182/2022 (V. 24) sayılı Hükümet Kararnamesinde yapılan değişiklikle 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Ulusal Ekonomi Bakanlığı adıyla faaliyetlerini sürdürmeye devam edecektir. Yapılan değişiklik uyarınca Bakan Márton Nagy'ye yeni görev ve yetkiler verilmiştir.

Bakanlığın amacının, Hükümetin 2024 yılı ekonomi politikası için belirlediği öncelikli hedefi olan ekonomik büyümenin yeniden tesis edilmesi şeklinde açıklanmıştır. Bakanlık, öncelikle hane halkı tüketiminin yeniden canlandırılması gerektiğini, reel ücretlerde bir artışın sağlanarak tüketici güvenini tesis etmek istediğini duyurmuştur. Ayrıca yerli üretim ve yatırımların yeniden canlandırılmasının önem arz ettiği, Hükümetin yeni bir kredi programıyla sabit sermaye yatırımlarını GSYH'nin %25'inin üzerinde tutmayı amaçladığı vurgulanmıştır.    

Düzenlemeyle birlikte turizm, uzay endüstrisinin geliştirilmesi, üçüncü ülke vatandaşlarının istihdamı (Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’nın sorumluluk alanında yer almaktaydı), perakende sektörünün denetimi (Tarım Bakanlığı'nın yetki alanı içerisindeydi) ve askeri-endüstriyel kalkınma ve yatırım konuları Ulusal Ekonomi Bakanlığı’nın iştigal alanına dahil edilmiştir.

Kararname, Ulusal Ekonomi Bakanı'nın görev alanını 19 maddede sıralamaktadır.

1) Ulusal Finansal Hizmetler,

2) Para, Sermaye ve Sigorta Piyasası Düzenlemeleri,

3) Uluslararası Mali İlişkiler (OECD, IMF ve Dünya Bankası hariç olmak üzere, Maliye Bakanı Mihály Varga’nın yetkisinde yer almaktadır).

4) Ekonomik Kalkınma,

5) Konut Politikası,

6) Rekabet Edebilirliğin Ekonomik ve Yasal Koşulları,

7) Devlet Mülkleri Yönetiminin Düzenlenmesi,

8) Devlet Mallarının Denetimi,

9) Postacılık

10) Yurtiçi Ekonomi,

11) İstihdam politikası,

12) Endüstriyel Faaliyetler,

13) Sosyal Diyalog,

14) İş Geliştirme,

15) Uzay Endüstrisinin Geliştirilmesi,

16) Turizm,

17) Misafirperverlik,

18) Ticaret (iç ticaret),

19) Macaristan'da Üçüncü Ülke Vatandaşlarının İstihdamı

Hükümet kararnamesi uyarınca;

Bakan Márton Nagy’nin, Macaristan’ın ekonomik kalkınmasından sorumlu olduğu, Hükümetin ekonomi̇ polı̇tı̇kasını destekleyen makroekonomı̇k düzeyde analı̇z ve tahmı̇nler hazırlamaya haiz olduğu ifade edilmektedir.