Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Hyundai Çekya'daki Fabrikasını Büyütmeyi Planlıyor

Hyundai yönetimi, Çek Cumhuriyeti'ndeki üretim tesisini, elektrikli otomobillerin payını artıracak veya yalnızca elektrikli otomobil imal edilecek şekilde değiştirmek için planlama yapıldığını açıklamıştır.

Çekya'nın Nošovice bölgesindeki fabrika, Avrupa Birliği'ndeki tek Hyundai üretim tesisi olup, tesiste binek otomobillerin yanı sıra iki tip manuel şanzıman üretimi de yapılmaktadır. Tucson, i30 ve Kona Electric modellerinin üretildiği tesiste, hem içten yanmalı hem de elektrikli araçlar aynı üretim hattından çıkmaktadır. 

Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) firması temsilcileri, tamamen elektrikli sürüşe sahip otomobillerin payının 2030 yılında tesisin üretiminin yüzde 70'ini oluşturması gerektiğini belirtmiş ve bu doğrultuda hattı yeniden inşa etmenin farklı senaryoları üzerinde çalışıldığını bildirmiştir.

Öte yandan, Çekya'daki fabrikada 2023 yılında üretilen otomobil sayısının %5,6 artışla 340.500 olarak kaydedildiği ve 2024 yılı hedefinin 330.890 otomobil olduğu açıklanmıştır. Firma, üretim artışında yarı iletkenlerin ve diğer parçaların tedarikinin istikrara kavuşması ve talep artışının yanı sıra, üretim verimliliğindeki yükselmenin de etkili olduğunu vurgulamıştır.