Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Slovenya, Yenilenebilir Kaynaklara İlişkin 2022 Hedefine Üst Üste Üçüncü Yılda da Ulaştı

Slovenya'nın brüt nihai enerji tüketiminde yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin payı, 2022'de üst üste üç yıldır Avrupa mevzuatına göre Slovenya'nın hedefi olan %25'e ulaşmıştır. Ancak Slovenya bu hedefe, Hırvatistan ile yapılan anlaşma ile bu ülkeden yenilenebilir enerjinin istatistiksel transferini kullanarak ulaşabilmiştir.

İstatistik ofisinin bugün yaptığı açıklamaya göre, Slovenya’nın yenilenebilir enerjinin başka bir üye ülkeden istatistiksel olarak aktarılması mekanizması kullanılmadan elde edilen pay yüzde 22,94 olmuştur.

Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin payı ısıtma-soğutma sektöründe yüzde 33,99, elektrik sektöründe yüzde 37,01, ulaştırma sektöründe ise yüzde 7,83 olmuştur.

Slovenya, Ulusal Enerji ve İklim Planına dayanarak 2030 yılına kadar nihai brüt enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların en az %27'lik bir paya sahip olmasını sağlayacak kapsamlı bir ulusal hedef belirlemiştir. Isıtma ve soğutma sektörü için hedef yüzde 41,4, elektrik üretimi sektörü için yüzde 43,3 ve ulaştırma sektörü için yüzde 20,8 olup biyoyakıtların payının en az yüzde 11'e ulaşması hedeflenmektedir. Ancak AB yükümlülükleri ile uyumlu olarak hükümetin  bu yılın Haziran ayı sonuna söz konusu planın güncellemesi gerekmektedir. 2030 yılı nihai enerji tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payına ilişkin hedefin, enerji ve iklim planında alınan tedbirlere bağlı olarak yüzde 30 ila 35 seviyesinde belirleneceği tahmin edilmektedir.