Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: İtalyan Şirketi Sparkle, Adriyatik Denizi'nde İtalya'yı Balkanlar İle Orta Ve Doğu Akdeniz Ülkelerine Bağlayacak Denizaltı Kablosu Greenmed'in İnşası İçin Bir Proje Başlatıyor

İtalyan Sparkle şirketi, Adriyatik Denizi'ni geçerek İtalya'yı Hırvatistan, Karadağ, Arnavutluk, Yunanistan ve Türkiye'ye bağlayacak ve daha sonra Akdeniz'e uzanacak yeni bir denizaltı kablo sistemi olan GreenMed'in inşası için bir proje başlatıyor.

GreenMed, Orta Avrupa, Balkanlar ile Orta ve Doğu Akdeniz ülkelerini birbirine bağlayacak yenilikçi bir fiber optik altyapı koridoru oluşturacak. Sistem, İtalya'nın Adriyatik kıyısından Milano'daki dijital merkeze ve oradan da diğer büyük Avrupa internet ve bulut düğümlerine karadan bağlanacak.

Projenin aynı zamanda mevcut kara tabanlı omurgalara ek olarak güvenli ve çeşitli bir rota sunarak Balkan dijital pazarının güçlü gelişimini desteklemesi de amaçlanıyor.

İtalya, GreenMed sistemiyle son yıllarda bölge için önemli bir dijital geçit haline gelen Yunanistan'ın Girit adasını da bağlayarak kendisini genişleyen Akdeniz'in ana merkezi olarak doğruluyor. Sparkle'ın BlueMed kablosu İtalya'yı Fransa, Yunanistan ve Ürdün'deki Akabe'ye kadar Akdeniz'e kıyısı olan çeşitli ülkelere bağlıyor.

 

Kaynak: İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı web sitesi (www.esteri.it)

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği