Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: Ekonomik Reform Programı Kabul Edildi

Karadağ Hükümeti, ülkenin ekonomi politikasının önemli bir belgesi olarak Karadağ için 2026 yılına kadar Ekonomik Reform Programını (ERP) kabul etti.

Hükümet tarafından yayınlanan basın açıklamasına göre, Karadağ 2024-2026 Ekonomik Reform Programı (ERP), halkla istişarelere ilişkin bir raporla birlikte bugünkü Kabine toplantısında kabul edildi.

Basın açıklamasında, bu belgenin Karadağ'ın makroekonomik, mali ve yapısal reform konularında AB üye ülkeleri ve kurumlarıyla diyaloğunun temelini oluşturduğu belirtildi.

Bir yandan ERP, ülkenin ekonomi politikasını planlamak ve makroekonomik istikrarı sürdürmeyi, uluslararası rekabet gücünü artırmayı ve kapsayıcı büyüme koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan reformları yönetmek için bir araç görevi görüyor.

Basın açıklamasında, "Öte yandan ERP, Karadağ'ın AB ile katılım müzakerelerinde, özellikle de Kopenhag ekonomik kriterlerinin yerine getirilmesinde 'önce temel' yaklaşımının ana unsurudur" denildi.

Ön makroekonomik tahminlere göre, önümüzdeki üç yıl için ortalama yıllık ekonomik büyümenin yüzde 3,2 olması bekleniyor. Bu büyümenin temel sebepleri iç talep, güçlü hane halkı tüketimi, iş engellerinin hafifletilmesiyle teşvik edilen yeni bir yatırım döngüsünün başlatılması, düzenleyici reformlar, ve genç istihdam politikaları.

Hükümet, "ERP 2024-2026'nın mali çerçevesi, ihtiyari harcamaların azaltılmasına ve daha iyi tahsilat ve vergi tabanının genişletilmesi yoluyla yeni gelir elde etmek için koşullar yaratmaya dayanan mali konsolidasyon önlemlerinin uygulanmasıyla karakterize edilir" dedi.

Kamu harcamaları açısından önümüzdeki üç yılın ana hedefleri arasında cari bütçe harcamalarında fazlalık sağlanması (mevcut tüm devlet yükümlülüklerinin cari gelirlerden finanse edilmesi), 2026 yılında bütçe açığının GSYİH'nın yüzde üçünün altına düşürülmesi ve kamu borcunun sürdürülmesi yer alıyor. Bu yıl yüzde 62 civarında olan bu seviye, 2025-2026'da düşüş eğilimi gösteriyor.

Amaç, yeni borçlanmanın yalnızca sermaye projelerinin finansmanı veya mevcut borçların geri ödenmesi ve yeniden finanse edilmesi için olmasını sağlamak ve devlet garantilerinin yalnızca uzun vadeli kalkınmaya katkıda bulunan genel kamu çıkarını ilgilendiren projeler için verilmesini sağlamaktır.

 

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MİNA)

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği