Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Apostil Konvansiyonu (Apostille Convention) Kanada'Da Yürürlüğe Girmiştir

Kanada Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Kanada’nın 16 Mayıs 2023 tarihinde resmen taraf olduğu “Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Zorunluluğunu Kaldıran Sözleşme (Apostille Convention)”nin 11 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.

Buna göre Kanada vatandaşlarının ve işletmelerinin ihracat işlemleri, şirket kayıtları, doğum ve evlilik belgeleri, eğitim gibi konularda Kanada’da düzenlenen kamu belgelerini ülkemiz dahil söz konusu sözleşmeye taraf olan 120’den fazla ülkede başka bir onaya gerek kalmaksızın kullanabilmeleri mümkün hale gelmiştir.

“Apostille Convention” adlı sözleşme Türkiye bakımından 8 Mayıs 1962 tarihinde imzalanıp 29 Eylül 1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir (https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/status-table/?cid=41). Bahsekonu sözleşmenin Kanada'da yürürlüğe girmesi ile birlikte 11 Ocak 2024 tarihi itibariyle ülkemiz vatandaşları ve işletmelerinin Türkiye'de düzenlenen kamu belgelerini aynı şekilde Kanada'da başka bir onaya gerek kalmaksızın kullanabilmeleri de mümkün hale gelmiştir.

Kanada'nın Apostil Konvansiyonuna katılımı ve yürürülüğe girişi ile ilgili bilgiye https://www.international.gc.ca/gac-amc/about-a_propos/services/authentication-authentification/apostille-convention.aspx?lang=eng adresinden erişilebilmektedir.