Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Fas’ın Tanger-Med Limanının Genişletme Kararının Alındığı Açıklandı

Fas'ın en büyük lojistik limanı olan Tanger-Med limanının yönetimi, kargo işleme kapasitesinin güçlendirilmesi ve ithalat altyapısının modernleştirilmesi için, 714 Milyon Dolar değerinde büyük bir genişletme projesi planlamaktadır. Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA)'ndan yapılan basın açıklamasına göre, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve JPMorgan Chase Bank tarafından finansal olarak desteklenen bu büyük ölçekli proje, aynı zamanda Dünya Bankası garantisinden de faydalanmaktadır.

2007'den bu yana hizmette olan Tanger-Med limanı, 2.500 hektarı donanımlı olmak üzere 5.000 hektarlık alan kapsamakta ve yılda yaklaşık 14 Milyar Dolar gelir elde eden yaklaşık 1.200 yabancı firmaya ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın en büyük 20 limanı arasında yer almayı planlayan Tanger-Med limanı, özellikle kamyon istasyonunu bir milyon adede kadar çıkararak konteyner elleçleme kapasitesini genişletmeyi hedeflemektedir. Limanın genişletme kararı, geçen yıl limanın yaklaşık 107 milyon ton yük elleçleyerek yıllık olarak %6'lık bir büyüme kaydetmesinden sonra alınmıştır. Bahsi geçen rakam, Fas’ın tüm limanlarında elleçlenen yükün %54'ünü oluşturmaktadır. Son yıllarda, limanın işlediği trafik yaklaşık 7,5 milyon konteynere, 7 milyon yolcuya, 700.000 kamyona ve 1 milyon arabaya ulaşmıştır.

Kaynak: https://www.lopinion.ma/Tanger-Med-Nouvelle-expansion-pour-714-millions-de-dollars-financement-garanti-par-la-Banque-Mondiale_a48621.html