Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: Cetinje Belediyesi Senatosu Kotor-Lovçen-Cetinje Teleferik İnşaatının Devamına Onay Verdi

Karadağ Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cetinje Belediyesi Senatosunun, Ivanova Korita ikinci ara istasyonu ve Cetinje'deki son istasyonun inşaatını da içeren teleferik projesinin inşaatının devamına tam destek verdiğini duyurdu.

"Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatoviç başkanlığındaki Başkent Senatosu'nun üçüncü toplantısının onuncu oturumu, Devlet Başkanı ve Cetinje Başkenti Belediye Başkanı Nikola Djuraşkoviç'in girişimiyle bugün Cetinje'de gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nden, Kotor - Ivanova Korita (Lovćen) - Cetinje" teleferiğinin ikinci etabının inşaat projesinin uygulanmasına başlanması amacıyla duyuru yapıldı.

Başkent Cetinje Senatosu, Ivanova Korita'nın ikinci ara istasyonu ve Cetinje'deki son istasyonun inşasını da içeren teleferik inşaatı projesinin devamına tam destek verdi.

Milatoviç, Kotor - Ivanova korita (Lovçen) - Cetinje teleferik inşaat projesinin, turist teklifini iyileştirme ve aynı zamanda halk için ölçülebilir ekonomik faydalar açısından Karadağ için en önemli turistik altyapı projelerinden biri olduğunu söyledi.

"Bu teleferiğin yapımı hem uzunluğu hem de ülkenin tarihi açıdan çok önemli iki şehrini Cetinje ve Kotor'u birbirine bağlayacak bir teleferik olması nedeniyle dünyada eşi benzeri olmayan bir proje olacak. Milatoviç, Adriyatik kıyısından, dünyanın en güzel koylarından biri olan Boka Kotorska'dan Lovçen Dağı'nın motiflerinin keyfini çıkarabileceğiniz ve ardından Karadağ'ın başkentinde olağanüstü bir turizm atmosferini temsil edecek" dedi.

Bugünkü oturumda, Teleferik inşaat projesinin devamı için ön şartların oluşturulması, kentsel planlama ve teknik şartların uygulanması ve teknik dokümantasyonun hazırlanması amacıyla Başkent Cetinje'nin sermaye bütçesinden 2024 yılı ise Gerekçe Çalışması, Maliyet-Fayda Analizi, Detaylı Çalışma mezelerinin hazırlanması ve kavramsal projenin oluşturulmasını finanse edecek.

Belediye Başkanı Djuraşkoviç, teleferik inşaatının devam etmesi ve nihai olarak tamamlanmasının, Karadağ'da yeni bir turizm teklifi yaratmak, Karadağ'ın yabancı turistler için çekiciliğini artırmak ve Karadağ'ın turistik ve kültürel potansiyelinin tam anlamıyla değerlendirilmesi gibi çok sayıda fayda sağlayacağını vurguladı.

Projenin ilk aşaması, Dub başlangıç ​​istasyonundan Kuk ara istasyonuna kadar bir teleferiğin inşasını içeriyordu ve tamamen gerçekleştirildi ve Kotor - Ivanova Korita (Lovçen) - Cetinje teleferik inşaatının devamı, aşağıdakileri gerektirecektir: toplam uzunluğu yaklaşık 10.780 m olan Ivanova Korita'nın ikinci ara istasyonunun ve Cetinje'deki son istasyonun inşaatı. "Ivanova Korita" ara istasyonu, deniz seviyesinden 1.265 m yükseklikte "Lovçen" Milli Parkı'nın merkezinde yer almaktadır ve Cetinje'nin başlangıç ​​istasyonu, geçerli kentsel planlamanın zorunlu olarak gözetilmesiyle Yaz Sahnesi'ne yakın bir konumda planlanmıştır. Djuraşkoviç, açık hava tiyatrosunun korunan alanını ihlal etmemek için teknik şartların ve koşulların önemli olduğunu söyledi.

Genişletilmiş bir yapıda toplanan Senato, Çevre Koruma Ajansı'nın "Lovçen" Milli Parkı ile işbirliği içinde, Özel Amaçlı Mekansal Plan tarafından belirlenen Kuk - Ivanova Korita - Cetinje teleferik güzergahının konumunu gözden geçirmesi gerektiği sonucuna vardı. "Lovçen" Milli Parkı'nın yanı sıra Cetinje Başkenti'nin, teleferik güzergahının yollar ve iletim hatlarıyla kesişmesi konusunda ilgili makamlarla işbirliği yapması öngörülüyor.

Gerekli belgeleri aldıktan sonra, Başkent Senatosu özel bir oturum düzenleyecek ve bu oturumda Kotor - Ivanova korita (Lovçen) - Cetinje teleferiğinin inşasına ve modeline devam edilmesi konusunda nihai karar verilecek.

Senato üyeleri, Kotor-Lovçen teleferik projesinin ilk aşamasının uygulanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Lovçen Milli Parkı'nın çevresinin korunmasına özen gösterilmesi gerektiği konusunda anlaştılar. Başkentin tarihi ve kültürel önemi dikkate alınarak, Kotor ile Cetinje'yi birbirine bağlayacak teleferiğin ikinci aşamasının inşası, Başkentin turizm potansiyelinin ve Karadağ'ın turizm teklifinin tam olarak değerlendirilmesine katkıda bulunacaktır. Toplantıda bulunanlar, teleferiğin Cetinje'ye bağlanması için ilgili tüm kurumların çalışmalarına hız verilmesi ve ilgili tüm kurumların tam katılımı ve taahhüdü ile gerekli analizlerin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

 

Kaynak: Cafe Del Montenegro Haber Sitesi (CDM)

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği