Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kırgızistan tarım sektörüne ilişkin 2024 yılı planlamaları

Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Su Kaynakları,Tarım ve İşleme Sanayii Bakanı Sayın Bakıt Torobayev, 2024 yılı için planlanan 100 büyük projenin hayata geçirilmesi çerçevesinde tarımsal sanayi kompleksinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Sayın Tarım Bakanına göre, 2024 yılına kadar dört ana alan için bir plan oluşturuldu: su temini, tarımsal tohum, fide, yem işleme işletmeleri, lojistik merkezlerin açılması ve ihracatın artırılması.

"Küçük rezervuarlar inşa edeceğiz. Damla sulamayı tanıtacağız. Önce çiftçilerden ne ekeceklerini öğreneceğiz. Ondan sonra işleme tesislerini devreye sokacağız. İhracat yapmayı da hedefliyoruz. Tüm süreçlere, her adımı kontrol edecek ve her kuruşu kontrol edecek bir banka eşlik edecek. Bu projeler için bilim insanlarına ihtiyacımız olacak. Bu nedenle rektörleri her projeye katılmaya ve önerilerde bulunmaya davet ediyorum" dedi.

Ajans başkanı ayrıca bölgelerde açılacak olan işletmelerden de bahsetti. Örneğin, Çüy bölgesinde bu yıl 60.000 ton kapasiteli bir patates depolama işletmesi inşa edilecek. Sayın Torobayev'e göre, bu amaçla "Umut Zhana Co" şirketinin projesine 20 hektarlık bir arazi tahsis edildi. Şu anda bir fizibilite çalışması hazırlanıyor ve üç yıllık bir kredi kararı düşünülüyor.

Ayrıca Oş bölgesinde yılda 80.000 tona kadar pamuk hasadı yapacak bir işletme faaliyete geçirilecektir. Ülkenin diğer bölgelerinde tabakhaneler inşa edilecek, veterinerlik ve bitki sağlığı laboratuarları, tekstil, süt, sığır eti, tavuk ve tahıl ürünleri işletmeleri açılacaktır.

 

Kaynak: https://economist.kg/agriculture/2024/01/23/bakyt-torobaiev-rasskazal-o-planakh-sielskokhoziaistviennogho-siektora-na-2024-ghod/