Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kamerun Ekonominin Güçlenmesi ve Sürdürülebilirliğinin Devamı İçin IMF’den 184 Milyon Dolar Kredi Temin Etti

IMF Kamerun’un ekonomik kalkınmasının sürdürülebilirliği için 183.4 milyon Dolar kredi verilmesini onayladı. Verilen kredi miktarı Sürdürülebilirlik ve Kalkınma Mekanizması (RSF) tarafından 29.01.2024 tarihinde, mevcut resmi kur ile 111 milyar CFA’dan biraz daha fazla olmak üzere onaylanmıştır.

Bretton Woods kurumuna göre RSF, "iklim değişikliği ve salgına hazırlık gibi konular da dahil olmak üzere, ödemeler dengesi istikrarına yönelik riskleri azaltmak için reformlar gerçekleştiren ülkelere uygun fiyatlı uzun vadeli finansman sağlayan" organizasyondur. Çatışmalarla karşı karşıya olan kırılgan bir devlet olan Kamerun, geçim kaynaklarına yönelik yakın bir tehdit ve potansiyel olarak önemli üretim kayıpları da dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle bağlantılı önemli risklerle boğuşuyor. Bu zorluklar gıda güvensizliğini ve çatışmaları daha da kötüleştirebilir, yoksulluğu, eşitsizliği ve göç gibi kronik sorunları daha da kötüleştirebilir. Ülkenin bölgesel çeşitliliği ülkeyi kuraklık, sel ve kıyı erozyonu gibi iklimle ilgili çeşitli olaylara maruz bırakmaktadır.

IMF Genel Müdür Yardımcısı ve Başkan Vekili Kenji Okamura, iklim değişikliğinin uygun şekilde ele alınmaması durumunda bu durumun insan sermayesi birikimini engelleyebileceğini; kalkınmayı ve kapsayıcı büyümeyi tehlikeye atabileceğini vurguladı.

IMF, Kamerun'a yönelik yeni organizasyon RSF'nin, ödemelerinin 18 ay sürecek ilk incelemesinin tamamlanmasının ardından başlayacağını belirtmektedir. Bu zaman dilimi, "Temmuz 2021'de onaylanan ve Aralık 2023'te uzatılan "Uzatılmış Kredi Kolaylığı ve Genişletilmiş Fon Kolaylığı" kapsamındaki anlaşmaların uygulanması için kalan 18 aya denk gelmektedir. Amaç, ülkenin ekonomik ve mali reform programını desteklemektir."