Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sánchez, Madrid Barajas Havaalanı Kapasitesini 90 Milyon Yolcuya Çıkarmak İçin 2,4 Milyar Avro'luk Yatırımı Açıkladı

44. Uluslararası Turizm Fuarı'nda (FITUR) İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sánchez, Adolfo Suárez Madrid-Barajas Havalimanı'nın genişletilmesine ilişkin 2,4 milyar avro'luk bir yatırım planını açıkladı. Bu yatırım, İspanyol havalimanı altyapısı açısından son on yıldaki en büyük yatırım olacaktır. Sánchez bu duyuruyu, Ulaştırma ve Sürdürülebilir Hareketlilik ile Sanayi ve Turizm Bakanlarının katıldığı "Sosyal Sürdürülebilirlik: Yarının Turizmini Bugünden Tasarlamak" etkinliğinde yaptığı konuşmada açıklamıştır. Bu duyurunun zamanlaması, İspanyol turizminde COVID-19 salgını sonrası toparlanma ile aynı zamana denk gelmektedir. İspanya, 2022 yılına kıyasla %24 artışla 2023 yılında 84 milyon turisti ağırlamıştır.

Sanchez, Adolfo Suárez Madrid-Barajas Havalimanı'nın genişletilmesine yönelik bu önemli yatırımın, çok sayıda doğrudan ve dolaylı iş fırsatı ve gelir yaratmanın yanı sıra kapasite ve rotalarda önemli bir büyümeye yol açacağını belirtmiştir. Halihazırda, Barajas havaalanı tesisleri Madrid bölgesinin GSYİH'sine doğrudan ve dolaylı olarak toplam yaklaşık %10’luk katkıda bulunmaktadır.

Ayrıca, yatırımın amacının, havalimanının Latin Amerika ile bağlantılar için bir merkez olarak rolünü güçlendirmek ve yeni rotalar ve havayolları aracılığıyla Asya ile bağlantıları geliştirmek olduğunu vurgulamıştır. Genişletme projesi, 2031 yılına kadar 90 milyon yolcu kapasitesini hedeflemektedir. Bu rakam, mevcut kapasiteye göre %28'lik bir artışı yansıtmaktadır. Buna ilaveten proje, 140 megavatlık maksimum kapasiteye sahip (bir Avrupa havaalanındaki en büyük) güneş enerjisi santralinin inşası da dahil olmak üzere son teknoloji çevresel sürdürülebilirlik özelliklerini entegre edecektir.

Ulaştırma ve Sürdürülebilir Hareketlilik Bakanlığı, projeye ilişkin detayların önümüzdeki dönemde açıklanacağını belirtmiştir.