Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kamerun İle Afreximbank 200 Milyon Euroluk Kredi Anlaşması İmzaladı

Afrika İhracat-İthalat Bankası (Afreximbank) ile Kamerun Hükümeti arasında Kamerun'un "Ulusal Kalkınma Stratejisi" kapsamındaki faaliyetlerine destek verilmesi amacıyla 200 milyon Euroluk bir kredi anlaşması imzalandı. 

Söz konusu anlaşma Afreximbank adına Yönetim, Yasal ve İşbirliği Birimi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. George Elombi ile Kamerun Hükümeti adına Maliye Bakanı Louis Paul Motaze arasında Kamerun Maliye Bakanlığında 25.01.2024 tarihinde düzenlenen tören ile imzalandı. 

Anlaşma kapsamında, Kamerun Hükümeti tarafından söz konusu kredinin ülkenin Ulusal Kalkınma Stratejisi'nin parçası olarak onaylanan altyapı projelerinin finansmanında sağlanmasına ayrılacağı ifade edilmiştir. 

Dr. Elombi tarafından yapılan açıklamada, söz konusu kredi anlaşmasının Afreximbank'ın Afrika ekonomilerinin gelişimine yönelik vaat ettikleri rolü yansıttığı ve Kamerun Hükümeti'nin ekonomik ve sosyal kalkınma kapsamında altyapısal yatırımlarını gerçekleştirilmesine katkıda bulunacağını ifade etmiştir. Bu finansman, ekonominin yapısal dönüşümünü desteklemek amacıyla Afreximbank ile hükümet arasında geliştirilecek işbirliğinin de önünü açacağını belirtmiştir. 

Dr. Elombi, Afreximbank'ın Orta Afrika'daki varlığını arttırmaya ve bölgedeki ticaretin gelişimini desteklemeye kararlı olduğunu belirterek, Kamerun'un Orta Afrika Parasal ve Ekonomik Birliğindeki lider rolü göz önüne alındığında finansmanın bölgesel bir etkiye sahip olacağından emin olduğunu belirtmiştir.

Afreximbank ile Kamerun Hükümeti arasındaki ilişkide bir dönüm noktası olan kredi anlaşması, Bankanın Kamerun'un ekonomik kalkınmasını desteklemek amacıyla şimdiye kadar sağladığı en büyük finansman olanağıdır.