Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Ekstra Kâr Vergisi Kararnamesinde Değişiklik

İlaç üreticilerine odaklanan hükümet, ekstra  kâr vergisi kararnamesine dün gece değişiklik yapmıştır. Bununla ilişkili olarak, Richter  bu sabah değişikliğin kesin etkileri hakkında bir açıklama yayınlamıştır. Ekstra kâr vergilerine ilişkin hükümet kararnamesi 26 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değiştirilmiş olup, Richter 2024 vergi yılı için ilaç üreticisinin ekstra kâr vergisini ve ilaç üreticisinin özel vergisini de ödemekle yükümlüdür.

- İlaç sektöründeki ekstra kâr vergisinin matrahı, Yerel Vergiler Kanunu uyarınca, değiştirilmiş vergi matrahı nedeniyle zaten küresel asgari vergiye (AB'nin 1 Ocak 2024 itibari ile çok uluslu firmalar iiçin uygulamaya koyduğu vergi) dahil olan, farmasötik ürünün ve ilacın hammaddesinin üretiminden elde edilen vergi matrahıdır.

- İlaç endüstrisi için özel vergi ise, Yerel Vergiler Kanunu'na göre farmasötik müstahzar ve ilaç hammaddesi üretiminden elde edilen yıllık net satış geliri üzerinden alınmaktadır.

Kararnameye göre, ilaç üreticisinin 2024 vergi yılı için özel vergi ve ekstra kâr vergisi yükümlülüğü, vergi tutarının yüzde 50'sine kadar sabit varlık satın alma değeri ve Ar-Ge harcamalarının toplamı kadar azaltılabilir. 

2024 vergi yılı için ilaç üreticisi tarafından ödenecek olan özel ilaç üreticisi vergisi, ek kâr vergisi altında ilaç üreticisine tahakkuk ettirilen miktar kadar düşürülür. Maliye Bakanlığı değişiklikle ilgili olarak, hükümetin amacının ilaç üreticilerine küresel asgari vergi kapsamındaki ödemelerinin mümkün olduğunca az olabilmesi için yardım sağlamak olduğunu söylemiştir.

 Bakanlık ayrıca değişiklikle bütçenin gelir kaybetmeyeceğini, ancak kabinenin Macaristan ekonomisinin rekabet gücünü korumaya ve yerli ilaç endüstrisindeki yatırımları desteklemeye kararlı olması nedeniyle şirketler üzerindeki yükün de artmayacağına dikkat çekmiştir.

Kaynak: https://www.portfolio.hu/uzlet/20240126/belenyult-a-kormany-az-extraprofitadoba-megszolalt-a-richter-665365

https://infostart.hu/gazdasag/2024/01/26/modositott-extraprofitado-megszolalt-a-magyar-gyogyszerorias#

(economx.hu; mfor.hu)