Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

MVM İştiraki Hidrojen Depolama Teknolojisi Üzerinde Çalışıyor

Macaristan'ın stratejik gaz rezervlerinin sorumlusu Magyar Földgáztároló’nun yöneticisi CEO Ákos Kriston Portfolio'ya verdiği demeçte, firmanın yeraltı gaz tesislerinin 2030 yılına kadar hidrojen depolamaya uygun olup olmadığını test etmek için önemli projeler başlattığını ifade etmiştir.

Kriston, doğal gaz depolama tesislerinin hidrojeni büyük miktarlarda ve daha uzun süre depolayacak şekilde yeniden düzenlenmesi için tasarlanan teknolojinin henüz geliştirme aşamasında olduğunu da sözlerine eklemiştir.

Ana hedefin, hava koşullarına bağlı yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin, doğal gaza benzer şekilde hidrojen formunda yeraltı kaya katmanlarında büyük hacimlerde depolanabilmesi olduğu beyan edilmiştir.

Güneş enerjisinden üretilen hidrojenin depolanması, şirketin yeşil enerjiyi daha sonra kullanmasına ve yenilenebilir üretimdeki dalgalanmalar nedeniyle talep ve arz arasındaki boşluğu dengelemesine olanak tanıdığı bilgisi verilmiştir.

Bunun sonucu olarak MVM’nin, ulusal şebekeye günün her saati sıfır emisyonlu elektrik sağlayabileceği belirtilmiştir.

Magyar Földgáztároló, yeraltı hidrojen depolama teknolojilerini finanse etmek için AB'nin Horizon Europe Çerçeve Programından 20 milyon € hibe kazanan RAG Austria liderliğindeki çok uluslu EUH2STARS konsorsiyumunun bir parçasıdır.

Kaynak:https://www.portfolio.hu/uzlet/20240131/merfoldko-fele-halad-magyarorszag-egesz-evben-felhasznalhatjuk-a-nyari-napsutest-666201