Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Panama 2023 Yılı İnşaat Sektörü Beklentilerin Altında Kaldı

Panama inşaat sektörü, 2023 yılını her ne kadar 2022 yılı gerçekleşmelerinin üstünde kapatsa da son on yıldaki en yüksek gerçekleşmenin olduğu 2017 yılı verilerinin altında kalmıştır.

Ulusal İstatistik Enstitüsü (INEC) tarafından yayınlanan raporda ülkedeki binaların değerinin 2022'de kaydedilen rakamlarla karşılaştırıldığında %36,7 artış gösterdiği belirtilmiş olup, 2023 yılı boyunca yapılan toplam yatırımın %59,3'ü, 746,7 milyon dolarlık konut projelerine, geri kalanı ise ofis, depo gibi ticari yapı projelerine olmak üzere 511,8 milyon dolarlık bölümüne ayrılmıştır.

Panama İnşaat Odası (Capac) tarafından yapılan açıklamada ise covid salgınından önce inşaat sektörü tarafından Brüt Yurtiçi Hasıla'nın %18'ine, halihazırda ise %13'ünde katkı sağlandığı ifade edilmiştir. Ülkede yapılan yatırımların en yüksek payını Panama 766,8 milyon dolar, 143 milyon dolar ile Arraijan, 137 milyon dolar ile La Chorrera, 85 milyon dolar ile David ili takip etmiştir. Açıklamada devamla, son yıllarda PVC ve bakır gibi malzemelerin maliyetindeki ve ulaşım ücretlerindeki artışın, yeni projelerin inşaatına ayrılan maliyeti etkilediği ifade edilmiştir.

Son olarak CAPAC'ın açıklamasında, ülkenin yatırım yapılabilir notunun düşmesinin ülkeye girecek yeni yatırımları olumsuz yönde etkilemesinin muhtemel olacağı ifade edilmiştir. (Madencilik sektöründe ülkede yaşanan krizin uluslararası kredi notlarının düşürülmesine vurgu yapılarak)