Şili Ulusal Bakır Komisyonu - COCHILCO tarafından Şubat ayında yayınlanan aylık faaliyet bülteninde, 2023 yılında Şili'de toplam bakır üretiminin öncki yıla kıyasla %1.4 oranında düştüğü, bu düşüşün ülkede son 20 yılda kaydedilen en büyük düşüşe denk geldiği, bunda ise en büyük payın Ulusal Bakır İşletmesi CODELCO'da bakır üretiminde görülen %8.3 düzeyindeki azalış kaynaklı olduğu tespitlerine yer verilmiştir.
CODELCO'nun bakır üretimindeki azalışta son yıllarda maden yatırımları ve projelerindeki aksamaların, dolayısıyla da cevher kalitesindeki düşüşün etkisi olduğu vurgulanmıştır.
Geçtiğimiz Aralık ayında kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, CODELCO'nun kredi notunu A'dan BBB+'a düşürmüş olup bu değerlendirmede esasen, anılan şirketin üretim performansındaki gerilemenin şirketin borçlarındaki ve giderlerindeki artışa yol açması etkili olmuştur. Şirketin doğrudan maliyetleri enflasyon, yüksek işletme harcamaları ve düşük bakır üretimi nedeniyle 2022'ye göre %29 artmıştır. Ancak şirket yönetimi, dünyada yaşanan enerji dönüşümü sayesinde 2024 yılından itibaren toparlanmaya başlayacaklarını belirtmiştir.
Bununla birlikte, halen CODELCO'nun 12 milyon ABD dolarına denk gelen günlük karlılık düzeyi ile Şili'nin en iyi işletmesi olmaya devam ettiği vurgulanmıştır.
