Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Et, Süt Ve Yumurta Üretiminin Yaygınlaştırılması İçin 315 Milyon Dolar Tahsis Edilecek.

Özbekistan'da et, süt ve yumurta üretiminin yaygınlaştırılması için 315 milyon dolar kaynak ayrılması planlanıyor. Şavkat Mirziyoyev, 12 Şubat'ta yapılan toplantıda bu konuda bilgi verdi.

Bu fon, hayvancılık kompleksinin kurulması, büyükbaş hayvan alımı ve yem üretimi için ulusal para birimi cinsinden 17 faiz oranında 3 yıl ödemesiz dönemle 10 yıl süreyle sağlanacak.

Hayvancılık çiftliklerine işletme sermayesi sağlamak için 1 trilyon sum tutarında imtiyazlı kredi tahsis edilecek. Kredi oranının 18 faizi aşması durumunda artan faiz Devlet Girişimciliği Destekleme Fonu'ndan karşılanacak.

Başbakan Yardımcısı Camşid Khodjaev, Devlet Veterinerlik ve Hayvancılığı Geliştirme Komitesi Başkanı Bahrom Norkabilov, Halk Bankası Başkanı Shuhrat Otaboev, "Mikrokreditbank" Başkanı Orif Butaev ve "Turonbank" Başkanı Chori Mirzaev bir ay içinde bu fonların kaynaklarını belirlemek ve imtiyazlı kredilerin verilmesine ilişkin koşulları geliştirmek üzere görevlendirildi.

Hayvancılık ve kümes hayvanları sektöründe 5 trilyon sum değerinde 1.000 yeni projenin hayata geçirilmesi için Veterinerlik Komitesi, "Mikrokreditbank" ve Halk Bankası başkanları yetkili olarak belirlendi.

Camşid Khodjaev, Bahrom Norkabilov ve Taşkent bölge valisi Zoyir Mirzaev, Belaruslu ortaklarla birlikte iki ay içinde kümes hayvanları, süt ve yem üretimine yönelik 200 milyon dolar değerindeki projeler için teklifler hazırlamalı.

Balıkçılık sektörü yöneticilerine 2024 yılında üretimin 1 milyon tona çıkarılması ve 50.000 kişiye istihdam sağlanması görevi verildi.

Devlet Başkanı, nehir kıyılarına en az 500 su deposu kurulması, kooperatif temelinde balık avlanmasına başlanması için talimat verdi.

Aynı zamanda aile işletmesi programı çerçevesinde balık yetiştiriciliğine yönelik teminatsız kredi miktarının 100 milyon suma kadar artırılması teklif edildi (Gazeta.uz).