Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

FITCH Panama'nın Notunu Tekrar Düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, Cobe Panama madeninindeki faaliyetin durdurulması ve süreçte yaşanan yol kapatma eylemleri ve grevler sebebiyle ülkenin karşılaştığı zorlukların mali zorlukları beraberinde getirdiği tespiti çerçevesinde ülke notunun 'BBB-' olarak belirlendiği açıklanmıştır. 

Derecelendirme kuruluşuna göre, kamu finansmanı yapısal olarak zayıf kalmaya devam etmekte olup artan faiz maliyetleri, azalan vergi gelirleri hükümetin mali hedefleri karşılamak için ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunlar arasındadır. Bu hususlar bahse konu derecelendirme kuruluşunun Panama için 2024 büyüme tahminini %4.5'ten %1.5'e düşürmesine de neden olmuştur.

Bu gelişmeler çerçevesinde, GSYİH'nın yaklaşık olarak %5.6 sı kadar açık verileceği ve yasal alt sınır olan %2'nin çok daha üstünde gerçekleşebileceği de tahminler arasında yer almaktdır. 

Ülke notunun düşürülmesi, hükümet, özel sektör ve vatandaş için finansman maliyetinin artması ve yatırımcılar için ülkedeki riskin artması anlamına geldiğinden krediler için faiz oranı ve kamu harcamalarının daha maliyetli olacağı anlamlarına da gelmeketdir.