Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Polonya'da Enflasyon Üç Yıldır İlk Kez %4'ün Altında

Statistics Poland'ın (GUS) ön verilerine göre Polonya'da yıllık enflasyon Aralık ayındaki %6,2'den keskin bir düşüşle Ocak ayında %3,9 olarak gerçekleşti. Bu rakam Polonya'nın neredeyse üç yıldır gördüğü en düşük rakam olurken, enflasyondaki yavaşlama temel olarak yakıt ve enerji fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı.

Bununla birlikte, yıllık enflasyon yavaşlarken, Ocak ayı aylık enflasyon rakamı fiyatların Aralık ayına kıyasla %0,4 arttığını gösterdi.

Ocak ayındaki %3,9'luk rakam Mart 2021'den bu yana görülen en düşük rakam ve analistlerin beklediği %4,2'nin altında gerçekleşti. Yavaşlama özellikle akaryakıt fiyatlarındaki yıllık %8,1'lik ve enerji fiyatlarındaki %2,1'lik düşüşten kaynaklandı.

Gıda fiyatları Ocak ayında yıllık bazda %4,9 artarken, alkol ve tütün fiyatları yıllık bazda %8,8 yükselmiştir. Konut fiyatları da, bu kategoride yer alan enerji fiyatlarındaki düşüşe rağmen, %2,3 oranında artarak kiraların yükseldiğine işaret etti. Polonya, 2023'ün üçüncü çeyreğinde Avrupa'nın en hızlı ikinci yıllık konut fiyat artışını kaydetti ve 2015'ten bu yana OECD ülkeleri arasında kira fiyatlarında en hızlı artışlardan birini gördü.