Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yeni Zelanda'da Tüketiciler 2024 Yılıyla Birlikte Kredi Kartları ile Yapılan Harcamaları Kıstı

Yeni Zelanda'da tüketicilerin kredi kartları ile yapılan harcamalar, 2023 yılının son iki ayında yaşanan hızlı artışın ardından, 2024 yılına düşüşle başladı.

Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) tarafından yapılan açıklamaya göre, mevsimsel düzeltilmiş verilerle kredi kartı harcamaları Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 azaldı. Diğer yandan, harcamalar Kasım ayında yüzde 3,2, Aralık ayında yüzde 4,3 artış göstermişti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise harcamalarda yüzde 0,5 düşüş yaşandığı görülmektedir. Böylece önceki ay görülen 4,97 milyar Yeni Zelanda doları (NZD) harcama tutarının ardından 4,69 milyar NZD seviyesine inildiği tespit edilmektedir.

Kredi kartı harcamalarında artış hızı enflasyonun hızla yükselmeye başladığı dönemlere denk gelen 2022 yılının Ekim ayında yüzde 34,1 ile rekor kırmıştı. Alt kırılımlara bakıldığında ise yurt içi kredi kartı harcamalarının aylık yüzde 0,8 düşüşle 4,23 milyar NZD'den 3,89 milyar NZD seviyesine indiği görülmüştür.

Öte yandan, Merkez Bankası Başkanı Adrian Orr’un yakın tarihli başka bir açıklamasında enflasyonla mücadelenin henüz bitmediği ve kısıtlayıcı para politikası pozisyonunu korumak için geniş finansal baskıları gerekçe gösterdiği bilinmektedir. Bu anlamda enflasyonu hali hazırdaki 4,70 oranından yüzde 2’lere geriletmeye çabaladıkları ifade edilmiştir.