Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Geçiş Dönemi Ulusal Kalkınma Planı

Gabon’da 30 Ağustos 2023’te yaşanan askeri müdahalenin ardından göreve gelen Geçiş ve Kurumların Restorasyonu Komitesi (CTRI) iddialı kalkınma programını açıkladı. Geçiş Dönemi Ulusal Kalkınma Planı (Plan National de développement pour la Transition- PNDT-) olarak adlandırılan bu program önceki programların geniş hatlarını devam ettirmekte ve özellikle altyapı, sosyal ve kurumsal kalkınma açısından yeni açılımlar içermektedir.

2024-2026 yılları arasında uygulanması planlanan Geçiş Dönemi Ulusal Kalkınma Planı, üç yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Planın temel amacı, Geçiş Hükümeti'nin öncelikli eylemleri için bir çerçeve oluşturarak, Geçiş Dönemi Başkanı ve Devlet Başkanı Tuğgeneral Brice Clotaire OLIGUI NGUEMA'nın liderliğindeki Geçiş ve Kurumların Restorasyonu Komitesi'nin (CRTI) vizyonunu somut adımlara dönüştürmektir. Plan, sosyo-ekonomik kalkınma üzerinde yüksek etkiye sahip yapısal projelerin uygulanmasına odaklanarak ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Plana göre CTRI, Libreville 2 (yeni bir başkent inşası), Gabon halkının gerçeklerine uyarlanmış sosyal konutların inşa edilmesi, bir Kalkınma Bankası kurulması, petrol şirketi Assala'nın devralınması, yeni bir ulusal havayolu ve Andem'de bir havaalanı kurulması, karayolu ağının ve otoyolların inşası ve rehabilitasyonu, on il havaalanının rehabilitasyonu vb. projelere öncelik vermektedir.

Plan hakkında daha detaylı bilgiye ve uygulanması planlanan projelerin listesine Ticaret Bakanlığı Gabon ülke sayfasından ulaşılabilir.