Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yunanistan'da Çok Uluslu Şirketlere Ek Vergi Düzenlemesi

Yunan hükümeti, Yunanistan'da faaliyet gösteren ve yıllık gelirleri 750 milyon avroyu aşan çok uluslu şirketlere ve bağlı ortaklıklara % 15 oranında ek vergi uygulamak üzere yeni bir düzenleme hazırlamıştır. Ek vergiden yaklaşık 80 milyon avro elde edilmesi beklenmektedir.

Yunanistan'da, son dört yılda konsolide cirosu 750 milyon Euro'yu aşan 19 Yunan ve 900-950 yabancı grup iştiraki bulunmaktadır.

Anılan düzenleme esasen Yunanistan'ın diğer AB ülkeleriyle ve ilgili OECD girişimiyle uyum sağlayacağı bir Avrupa direktifinin ülke mevzuatına uyarlanmasından ibarettir. Bugüne kadar 132 ülke tarafından kabul edilen yasa, 1 Ocak'tan itibaren AB'ye üye ülkelerde zorunlu hale getirilmiştir.

Maliye Bakanlığı, sözkonusu düzenleme ile vergi kaçakçılığını önlemeye yönelik ilave bir tedbirin daha getirilmekte olduğunu duyurmuştur. Böylece, hem Yunanistan’da hem de diğer Avrupa Birliği’ne üye devletlerde faaliyet gösteren büyük şirketlerin kârlarının olduğundan düşük gösterilmesinden kaynaklanan haksız vergi uygulamaları ile mücadele edilmiş olacaktır.  Zira, yıllık cirosu 750 milyon Euro'nun üzerinde olan hem çok uluslu şirketler hem de büyük ölçekli yerli şirketler, %15'in altına düşmeyecek bir asgari efektif vergi oranı üzerinden zorunlu olarak vergilendirilecektir. Bu oranın uygulanması, eğer bu işletmeler bundan daha az vergi ödemişse, kâr üzerinden %15'e kadar ek vergi alınmasına izin verecektir. 

Geçtiğimiz Perşembe günü kamuoyunun görüşüne sunulan yasa tasarısı, Mart ayının ilk 10 günü içinde Yunan parlamentosuna sunulacaktır.