Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Hırvatistan Yabancı Yatırımcılar Konseyi Tarafından White Book 2024 Yayımlandı

Yabancı Yatırımcılar Konseyi (Foreign Investors Council) tarafından 28 Şubat 2024 tarihinde "Hırvatistan'ın Avrupa Entegrasyon Sürecini Tamamlanmasının Ardından Rekabet Etme Gücü" başlığı ile  White Book 2024 yayımlanmıştır.

Hırvatistan'daki yabancı yatırımlar ve bunların ekonomi ve toplum üzerindeki etkileri hakkındaki White Book, yabancı yatırımlarla bağlantılı mevcut duruma ilişkin genel bir bakışın yanı sıra Hırvatistan'ın iş ortamındaki değişiklikleri teşvik etmeye yönelik tavsiyeler veren belgedir. Yayın, ülkedeki yabancı yatırımları teşvik edecek diğer ilgili konuların yanı sıra yabancı şirketler ile hükümet arasında daha iyi paydaş yönetimi sağlanmasına yönelik ilk adımdır. Beyaz Kitap, Yabancı Yatırımcılar Konseyi tarafından 2013 yılından bu yana yayınlanmaktadır.

2024 yılı için hazırlanan White Book'da  Hırvatistan'ın makro ekonomik gelişmeleri tüm yönleri ile ele alınmış, komşu ve benzer ekonomilerdeki ülke örnekleri incelenmiş ve Hırvatistan ekonomisinin rekabetçilik gücünün artırılması noktasında öneriler sıralanmıştır. 

Yabancı Yatırımcılar Konseyi, Hırvatistan Cumhuriyeti'ndeki yabancı yatırıma yönelik mevcut ortama ilişkin son incelemesinde, üretkenlik artışı ve yakınsamanın önünde  engel teşkil eden iki temel noktaya dikkat çekmiştir.

İlk olarak iş gücü noktasında yaşanan sıkıntılar vurgulanmıştır.  İşgücü arzında yaşanan kısıtlar mevcut eğitim sistemi, yüksek katma değer (yüksek üretkenlik ve çalışan başına daha yüksek ücret) yaratabilecek bir ekonomiye ekonominin evrilmesi noktasında engel oluşturduğu belirtilmiştir.İkinci olarak Hırvatistan'ın kamu yönetiminin düzenleme kalitesi ve verimliliği alanında, idari süreçlerin kapsamlı dijitalleştirme yoluyla daha gelişmiş Avrupa Birliği ülkelerinin standartlarına uyarlamak için ileriye doğru büyük bir adım atılması gerektiği belirtilmiştir.

Raporun Linki: https://www.ficc.hr/en/white-book/