Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Colangeli: EBRD'nin Önceliği Sırbistan'dır, Enerjiye Odaklanın

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Batı Balkanlar Direktörü Matteo Colangeli, Politika ile yaptığı röportajda Banka’nın 2023 yılında Sırbistan'a yaklaşık 850 milyon Avro değerinde yatırım yaptığını, bu rakamın 2022 yılına göre %30 artış göstererek ülkeyi ilk beş pazar sıralamasına dahil ettiğini açıklamıştır. EBRD'nin Sırbistan'a, kişi başına veya GSYH başına herhangi bir büyük ekonomiden daha fazla yatırım yaptığını, bunun da Bankayı 348 projede yaklaşık 9 milyar Avro ile Sırbistan'da önde gelen bir yatırımcı haline getirdiğini belirtmiştir. Bahsi geçen fonların neredeyse yüzde 70'i kurumsal krediler, sermaye yatırımları, proje finansmanı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik kredi limitleri yoluyla özel sektöre tahsis edilmiştir.

Colangeli ayrıca, mevcut portföyün neredeyse yarısının enerji ve altyapı yatırımlarından oluştuğunu ifade etmiştir. Geçen kış Ukrayna'daki savaşın tetiklediği enerji krizi sırasında EPS'e yardım etmek için verilen 300 milyon Avro'luk likidite kredisi başta olmak üzere enerji sektörüne özellikle dikkat çekmiştir. Bankanın halihazırda 94 megawattlık yeni bir rüzgar santralini finanse ettiğini ve yakında Vlasina Hidroelektrik Santrallerinin yeniden inşası için 67 milyon Avro'luk bir kredi imzalayacağını da sözlerine eklemiştir. Colangeli’ye göre, yakında 10 belediyede yenilenebilir enerji kaynaklarının bölgesel ısıtma sistemlerine entegre edilmesi için 30 milyon Avro değerinde finansman sağlanacaktır.

Colangeli, EBRD'nin, yüksek hızlı Belgrad-Niş demiryoluna yönelik 550 milyon Avro'luk kredi de dahil olmak üzere, karayolu taşımacılığından demiryolu taşımacılığına geçişe verdiği desteğin de altını çizmiştir. Özellikle ülkedeki daha az gelişmiş bölgelerin yanı sıra kadın ve genç girişimcilerin liderliğindeki girişimlere odaklanmaya devam edeceklerini de ifade etmiştir.

Kaynak: Executive Newsletter Sırbistan