Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ: Ocak Ayında Dış Ticaret 260,8 Milyon Euro Olarak Gerçekleşti

Karadağ İstatistik Kurumu Monstat'ın ön verilerine göre Karadağ'ın Ocak ayındaki toplam dış ticareti, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 oranında düşüşle 260,8 milyon euro olarak gerçekleşti.

Monstat'tan ihraç edilen malların değerinin 44 milyon euro ile karşılaştırmalı döneme göre yüzde 49,9 daha az olduğu açıklandı. İthalat zaten yüzde bir düzeyindeydi ve 216,8 milyon avroya ulaştı.

İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 20,3 olarak gerçekleşti ve bu oran geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40,9 olarak gerçekleşti.

İhracatın yapısında 13,8 milyon avroyla makineler ve nakliye ekipmanları en fazla temsil edilenler arasında yer alırken, bunlar 10,2 milyon avroyla diğer ulaşım araçlarını ve ekipmanlarını oluşturuyor.

İthalat yapısında en çok temsil edilenler 55,5 milyon avroluk makineler ve taşıma cihazlarıdır; bunların 20,4 milyon avroluk kısmı karayolu taşıtları ve diğerleridir.

İhracatta en büyük dış ticaret ortakları ise 12,4 milyon euro ile Çek Cumhuriyeti, 12,3 milyon euro ile Sırbistan ve 2,5 milyon euro ile Kosova oldu.

İthalatta en büyük dış ticaret ortakları ise 34,1 milyon euro ile Sırbistan, 24 milyon euro ile Almanya ve 23,9 milyon euro ile Çin oldu.

En büyük dış ticaret, Orta Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi'ni (CEFTA) imzalayan ülkeler ve Avrupa Birliği (AB) ile yapıldı.

 

Kaynak: Cafe Del Montenegro Haber Sitesi (CDM)

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği