Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçika'da Şubat Ayı Enflasyonu %3.2 Oldu

Belçika’da Şubat ayı enflasyonu Ocak ayındaki %1,75 seviyesinden %3,20'ye yükselmiştir. Bu durum %0,5 olan Aralık ayından bu yana 2,5 puandan fazla bir artışa işaret etmekte olup son beş ayda ilk kez enflasyon oranı %2'yi aşarak Belçika Federal Planlama Bürosunun (FPB) tahminlerinin de üstünde gerçekleşmiştir. FPB öngörülerine göre enflasyon oranının Şubat ayı için %2,8’i ve Nisan ayına kadar ise %3'ü aşması beklenmiyordu.

Birçok ekonomiste göre yükselişin enerji ve enflasyon krizi sonrasının "ikinci tur etkilerine" dayandığı vurgulanmaktadır. Gıda enflasyonu (alkollü içecekler dahil) üst üste 11. ayda da düşerek Ocak ayındaki %6,58'e kıyasla bu ay %4,65 olarak gerçekleşmiştir. Belçika İstatistik Ofisi (Statbel) verilerine göre enerji enflasyonunun hala negatif olduğu (Şubat 2023'ten bu yana), ancak Aralık ayında -%26,46 ve geçen ay -%22,30 iken bu yılın Şubat ayında -%5,34'e yükseldiği görülmektedir.

Bu ayki ana fiyat artışlarının temel nedeni doğalgaz fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı belirtilmektedir. Statbel’e göre "Geçen ayla karşılaştırıldığında doğal gaz fiyatları %44,6 arttı" tespitinin yanı sıra elektrik enflasyonunun ocak ayındaki -%31,7 seviyesinden -%12,2'ye yükselirken elektrik fiyatlarının %7,7 arttığını vurgulayarak bu artışların temel elektrik ve doğal gaz paketinin sona ermesinden kaynaklandığını belirtmiştir.

Ayrıca Statbel, taze deniz ürünlerinin fiyatının en büyük artışı (%31,8) gördüğünü, bunu elma şarabı (%30,4), zeytinyağı (%23,7), koyun ve kuzu eti (%23) ve sarmalık tütünün (%20) izlediğini kaydetmiştir. Patates, alkolsüz bira, gazete ve dergiler ile veteriner ve diğer evcil hayvan hizmetlerinin maliyetleri de önemli ölçüde artmıştır.