Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s Borç Stabilite Tahminine Rağmen Kamerun’a Yönelik Sert Tutumunu Sürdürdü

ABD’li Derecelendirme Kuruluşu olan Moody’s Kamerun’un 2027’ye kadar olan borç tahminini stabil olarak dile getirmesine rağmen ülkeye yönelik sert tutumunu sürdürerek kredi notunu -CAA -olarak korudu. Kuruluş, yetersiz bütçe performansına dikkat çekmekte ve özellikle demokrasilerin ciddi bir baskı altında olduğu küresel bağlamda siyasi istikrar ihtiyacını vurgulamaktadır.

Son dönem değerlendirmelerinde Moody’s’in kararı ülkenin özellikle hükümet geçişleri ile ilgili olarak politik risklerinden kaynaklı olarak kredi notunu değiştirmemiştir. Zayıf kamu maliye politikaları haricinde, kredi değerlendirmesi aynı zamanda başkanlık seçimlerinin ardından güvenilir bir politik çevrenin olmamasına yönelik değerlendirmeyi de içermektedir. Aynı zamanda 2023 yılında hükümetin Ağustos ve Eylül aylarında Avrupa Birliği Yatırım Bankası’na 2 ödemesini sırası ile 1 gün ve 5 gün geciktirmesinin de altını çizmektedir. Ödemelerdeki bu gecikmeler oldukça küçük olsa da ( GSYİH’nın %0,003’den daha az) Moody’s analistleri bunun ülkenin bütçe yönetiminin kırılganlığına inandıklarını belirtmektedir.

Mali sorumluluk göstergerlerine rağmen, Kamerun’un GSYİH/borç oranın 2027 yılında %44’ü geçmeyeceği düşünülmektedir. 7 yıllık dış borç ortalama vadesinin ve hizmet ödemelerinin oranının bu süreç içerisindeki gelirlerin ortalamasının sadece %4.8’ini oluşturması beklenilmektedir. Kayda değer çabalar arasında, enflasyona katkıda bulunan akaryakıt fiyatlarındaki %15'lik artış yer almaktadır.

Hükümetin ekonomiyi desteklemek için bazı vergilerdeki kesintilere rağmen, memur ve diğer sektörlerde çalışanlara yönelik %5’lik maaş artışı kararı, önümüzdeki dönemlerde aynı nüfus profiline sahip olan Fildişi Sahili’ne kıyasla halihazırda daha mütevazi sayılan kamu bütçesine daha fazla zorluklar getireceği düşünülmektedir.

Bu önlemler ve dikkatli borç yönetimine rağmen Moody’s’in Kamerun için kredi notunu halen CAA’da tutuyor olması, beraberinde daha riskli ülkelerin neden daha iyi kredi notu alıyor olması sorusunu getirmektedir. Şimdiye kadar Kamerun yetkili makamları AFREXIMBANK’dan alınan 200 milyon Euro’luk kredinin ardından uluslararası piyasaya dönüşe yönelik bir program açıklamadı.

Bu olumsuz vaziyet Kamerun’un şu anki Eurobond’larını etkilemektedir. Yatırımcıların getiri beklentilerinin bir miktar artması, ajansın endişelerinin dikkate alındığını gösteriyor. Ecofin Agency tarafından incelenen verilere göre, bu durum özellikle Kasım 2015'te ihraç edilen ve Kasım 2025'e kadar geri ödenmesi gereken 102 milyon dolar tutarındaki Eurobond'da açıkça görülmektedir.