Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avrupa Komisyonu Polonya’nın Dondurulan 76,5 Milyar Euro Tutarındaki Fon Kullanımını Onayladı

Avrupa Komisyonu (AK), Polonya'nın önümüzdeki üç yıl içinde Brüksel'den 76 milyar Euro tutarında yapısal fon almak için gerekli koşulları yerine getirdiğini açıkladı. Söz konusu kaynaklar AB'nin 2021-2027 yıllarını kapsayan uzun vadeli bütçesinde Polonya için ayrılmış olup, bir önceki Hukuk ve Adalet (PiS) hükümeti tarafından yargıda yapılan değişikliklere ilişkin uzun süredir devam eden anlaşmazlık nedeniyle Ekim 2022'de bu kaynaklar dondurulmuştu.

Avrupa Komisyonu Perşembe günü internet sitesinde yaptığı açıklamada Polonya'nın hukukun üstünlüğü reformlarını gerçekleştirdiğini ve yargı bağımsızlığını güçlendirmeye yönelik önemli adımlar attığını belirtti. Açıklamada, "Yukarıda belirtilen reformların ardından Komisyon, Polonya'nın AB Temel Haklar Şartı ile ilgili yatay kolaylaştırıcı koşulu yerine getirdiğini ve Polonya'nın 2021-2027 Uyum Politikası, Avrupa Denizcilik, Balıkçılık ve Su Ürünleri ve İçişleri finansman programları için 76,5 milyar Euro'ya kadar erişimi uygun görülmektedir" denildi.  Avrupa Komisyonu sözcüsü Stefan De Keersmaecker Brüksel'de yaptığı açıklamada Avrupa Komisyonu'nun Polonya için 76.5 milyar Euro'luk uyum fonunu serbest bıraktığını doğruladı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Fonlar ve Bölgesel Politikadan sorumlu Bakan Katarzyna Pelczynska-Nalecz, "Proje refinansmanı için yapılan başvurudan fonlar birkaç gün içinde alınacak ve pandemi kurtarma fonları kapsamında başvurusu yapılanlar da Nisan ayı başında bize ulaşacak" şeklinde açıklamalarda bulundu.