Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Fas tarafından AB’ye Yönelik Tarım Ürünleri İhracatına İlişkin Şikayette Bulunuldu

Fas Tarım ve Kırsal Kalkınma Konfederasyonu (COMADER), özellikle Fransa ve İspanya'daki çiftçilerin grevi nedeniyle, bazı Avrupa ülkelerinde Fas ürünlerine uygulanan muameleden duyduğu memnuniyetsizliği ifade etmek için, birkaç hafta önce yaptığı bir açıklamanın ardından, bu defa İspanyol mahkemelerinde şikayette bulundu. Konfederasyon, İspanyol çiftçilerin AB'ne ihraç edilen Fas menşeli tarım ürünlerine yönelik hem medyada hem sahada nakliye kamyonlarına şiddetli saldırıların son günlerde arttığını ve giderek endişe verici bir boyuta ulaştığını açıkladı.

Konfederasyona göre, Fas-AB Ortaklık Anlaşması çerçevesinde, AB'ye ihraç edilen Fas tarım ürünleri, hedef pazarların, özellikle pazarlama standartları ve sağlık ve bitki sağlığı standartları, düzenleyici gereksinimleri karşılamaktadır. Fas ürünleri, ayrıca, ihraç edilmeden önce, Fas otoriteleri tarafından ve Avrupa pazarlarına girmeden önce de Avrupalı ​​otoriteler tarafından kontrol edilmektedir. Konfederasyon ayrıca, mal akışına karşılıklı saygı çerçevesinde, her iki tarafın yararına olacak şekilde, ticari ilişkileri korumak için Avrupalı ​​ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam etmeyi planladığını ve Fas’a yönelik İspanyol tarım ihracatına karşılık vermeyi kabul etmediğini belirtti.

Kaynak: https://fr.le360.ma/economie/attaques-contre-les-produits-agricoles-marocains-en-europe-les-professionnels-montent-au-creneau_MHO2VC5OZJA5BNEWCFUKAZ7NIE/