Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Şili Ulusal Bakır İşletmeleri CODELCO Avustralya'lı Lithium Power'ı Satın Aldı

Boric yönetiminin Ulusal Lityum Stratejisi ile uyumlu bir adım olarak Şili Ulusal Bakır İşletmeleri-CODELCO tarafından Atacama Bölgesinde  Maricunga Tuz Havzasında bir lityum projesi (el Proyecto Blanco) kapsamında faaliyet gösteren Avustralyalı şirket Lithium Power International Limited (LPI)’ın 244 Milyon ABD Dolarına satın alındığı açıklanmıştır. Commonwealth Yabancı Yatırımlar İnceleme Kurulu ve Avustralya Federal Mahkemesi tarafından da onay verilen satın alma işlemi sonrasında CODELCO iştiraki Salar de Maricunga LPI’ın hisselerinin %100’üne sahip olacaktır.

Böylece, CODELCO halen oluşum aşamasında olan söz konusu proje kapsamında yılda 20 bin ton lityum karbonat ve 58 bin ton potasyum klorür üretmeyi hedeflemektedir. 2563 hektarlık bir alanda Atacama Bölgesinin ilk, Albamerle ve SQM’den sonra Şili’nin üçüncü lityum üretim merkezi olacak proje ile Şili lityum gibi kritik öneme sahip minerallerin önde gelen tedarikçisi olmayı amaçlamaktadır.

Halihazırda, Avustralya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci lityum üretici olan Şili son yıllarda bu hususta ona gittikçe yaklaşan ve belki de kısa sürede onu geçebilecek Arjantin ile rekabet içerisindedir.

Bilindiği üzere, Boric tarafından 21 Nisan 2023 tarihinde bir süredir tartışmalara konu olan ve Mart 2022 yılında göreve başlayan hükümetin programında yer alan Ulusal Lityum Stratejisi (Estrategia Nacional de Litio- https://www.gob.cl/litioporchile/) ilan edilmiştir.

Strateji ile Şili sınırları içerisindeki tüm toplulukları ve farklı çıkar gruplarını dikkate alarak Şili’nin en üretken sektörlerinden olan lityum sanayiine sermaye, teknoloji, sürdürülebilirlik, teknoloji ve katma değer katmayı amaçlayan bir yaklaşım içerisinde Şili’nin dünyanın en büyük lityum üreticisi haline gelmesi amacı doğrultusunda kamu-özel sektör işbirliği ile, ancak devletin tüm lityum üretim süreçlerinde rol alacağı bir politika izleneceği duyurulmuştur.

Stratejinin temel hedefleri arasında;

-Şili ve tüm dünya için sürdürülebilir bir lityum sanayii yaratmak,

-Şili milli gelirini artırmak

-Teknoloji ve üretim zincirlerini geliştirmek,

-Toplumsal, çevresel ve mali sürdürülebilirliği sağlamak,

-Üretimde çeşitliliğe ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak,

-Ulusal ve uluslararası aktörlerle işbirliği halinde Şili’nin lityum sektöründe dünya lideri olmasını sağlamak,

-Nihayetinde, lityum sektöründe kamu-özel sektör işbirliği yolu ile tüm paydaşları ve toplulukları kapsayıcı bir şekilde Şili madencilik endüstrisinin kurumsal çerçevesini modernize etmek olarak sayılmıştır.