Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Suudi Petrol Devi Aramco Şilili Petrobras'ı Satın Aldı

Apple ve Microsoft’un ardından dünyanın en büyük üçüncü şirketi olan Suudi petrol devi Aramco, Petrobras markası ile faaliyet gösteren Şilili petrol dağıtım şirketi Esmax Distribución SpA’nın tamamını Southern Cross Group’dan 400 Milyon ABD Dolarına satın alarak Şili pazarına giriş yapmıştır. Böylece, Suudi şirket Güney Amerika’daki ilk perakende downstream (petrol sektörünün üretim süreçlerindeki son faaliyetlerine ilişkin)  yatırımını gerçekleştirmiştir.

İlk olarak Eylül 2023’de duyurulan satın alma işlemi Şili’nin serbest rekabetin sağlanması üzerine faaliyet gösteren kurumu FNE’nin (La Fiscalía Nacional Económica) Şubat ayı içerisinde verdiği onayı sonrasında sonuçlanmıştır.

2023 yılı sonu itibariyle Şili’de petrol dağıtımı sektöründe Pazar hakimiyetini elinde bulunduran firmalar ilk sırada %60 pay ile COPEC, ardından %25’lik pay ile Enex/Shell ve %14 pay ile üçüncü sırada bulunan Esmax/Petrobras olmuştur. Konvensiyonel yakıtlar anlamında tamamen dışa bağımlı olan Şili’de Suudi petrol devinin Pazar payı üçüncü sırada bulunan Esmax’ı satın alması ile sektörde rekabetin canlanacağı düşünülmektedir.