Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İsveç'in Askeri Teçhizat İhracatı 2023 Yılında % 18 Arttı

İsveç’te askeri teçhizatın ve çifte kullanımlı malların ihracatı ile uygulanan çeşitli kısıtlamalardan sorumlu kurum olan İsveç Stratejik Ürünler Denetleme Kurulu (ISP) tarafından yapılan açıklamada, İsveç'in 2023 yılındaki askeri teçhizat ihracatının 2022 yılına göre % 18 artışla 18 milyar İsveç Kronu’nun (1,7 milyar ABD Doları) biraz üzerinde gerçekleştiği belirtilmiştir. Önceki yıllarda olduğu gibi, ihracatın büyük çoğunluğu AB içindeki alıcılara ve diğer ortak ülkelere yapılmıştır. ISP Genel Müdürü Carl Johan Wieslander, kötüleşen güvenlik durumu ve dünyada devam eden yeniden silahlanmanın İsveç savunma sanayiinin uzun bir süre daha kapsamlı siparişler almasına imkan sağlayabileceğini, İsveç askeri teçhizatına özellikle Ukrayna'dan büyük ilgi olduğunu açıklamıştır.

İhracatın % 80'inden fazlası, hükümete göre, savunma ve güvenlik politikası alanında yerleşik 39 ortak ülkeye yönelmiştir. 2022'de olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya en önemli alıcı ülkeler olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılan ihracat, kara muharebe sistemleri, deniz topçu sistemleri ve paletli araçlar dahil olmak üzere çok çeşitli malzemeleri içermektedir. Brezilya'ya yapılan teslimatlar ise esas olarak Gripen savaş uçağı sistemlerinden oluşmaya devam etmiştir. Kurulan işbirliği çemberine ek olarak, Pakistan ve Hindistan, ihracat değeri açısından en önemli alıcı ülkeler olmuştur.

2023'te ülkemize yönelik toplam değeri 5 milyon SEK'in (471.000 ABD Doları) biraz üzerinde olan dört ihracat izni verilmiş, gerçekleşen ihracat ise 4 milyon SEK (377.000 ABD Doları) olmuştur.

İsveç’in en fazla savunma sanayii ihracatı gerçekleştirdiği 10 ülke; ABD, Brezilya, Pakistan, Birleşik Krallık, Almanya, Macaristan, Hindistan, Norveç, Fransa ve Çek Cumhuriyeti olarak sıralanmıştır.