Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Çekya'da iflas eden firma sayısı artmıştır

Çek Kredi Bürosu tarafından açıklanan Şubat ayı verilerine göre, son on iki ayda (bir önceki döneme kıyasla %2 artış ile) 5.114 işletme iflası ilan edilmiş ve (bir önceki döneme nazaran %3 artış ile) 5.445 iflas dilekçesi sunulmuştur. Veriler, gerçek kişi girişimci iflaslarının sayısı geçen 2023 yılı Haziran ayından bu yana en yüksek seviyede olduğuna ve  yakın gelecekte daha fazla sayıda işletme iflasının yaşanacağına işaret etmektedir.

Şubat ayında en çok girişimci iflası inşaat sektörüyle kaydedilirken, son on iki ayda açıklanan en büyük iflas sayısı ulaştırma ve depolama, inşaat ve diğer faaliyetlerde meydana gelmiştir. Uzun vadede ise sektör kırılımları ve firma sayıları bakımından verilerde çarpıcı bir değişiklik olmadığı belirtilmiştir.

Rusya-Ukrayna Savaşı, azalan dış talepler ve yükselen enerji maliyetlerinin üretici firmalarda mali zorluklara yol açtığı görülmekte olup, son dönemde iflas dilekçesi sunan veya ödeme güçlükleriyle gündeme gelen firmalar arasında, Liberty, Walbo, Vitkovicke Selvarny gibi demir-çelik ve mamullerini üreten firmaların bulunduğu gözlemlenmiştir.