Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya Ekonomisi 2023 Yılının Son Çeyreğinde %0,2 Büyüdü

Avustralya İstatistik Bürosu tarafından açıklanan istatistiklere göre, zincirlenmiş hacim endeksleriyle Avustralya Gayri Safi Yurt İçi Hasılası 2023 yılının son çeyreğinde %0,2 oranında büyümüştür. Bunun yanında, aynı dönemde yıllık bazda büyüme oranı ise %1,5 olarak gerçekleşmiştir. Böylece, Covid-19 dönemi ertesinde üst üste dokuz çeyrek boyunca pozitif büyüme kaydeden Avustralya ekonomisinde söz konusu dönemin en düşük düzeyli gerileme oranı gerçekleşmiştir. Ayrıca, yine Covid-19 dönemi ertesinde göçmen nüfusta yaşanan artışa bağlı olarak kişi başına GSYİH çeyreklik bazda %0,3, yıllık bazda ise %1,0 oranında gerilemiştir.

Harcamalar yöntemiyle incelendiğinde, 2023 yılının son çeyreğinde tüketim harcamalarının %0,1 gibi oldukça mütevazı bir düzeyde artış kaydettiği görülmektedir. Söz konusu dönemde zorunlu tüketim harcamaları %0,7 oranında artış gösterirken ihtiyari tüketim harcamalarında %0,9 oranında düşüş yaşanmıştır. Bunun yanında, çeyreklik bazda gerek kamu gerekse özel sektör yatırım harcamalarında %0,2 oranında düşüş yaşanmıştır. Diğer taraftan, konut-dışı inşaat sektöründe, özellikle data centre ve lojistik yatırımlarıyla %3,5 oranında artış kaydedilmiş olması dikkat çekmektedir. Bununla birlikte, 2023 yılı son çeyreğinde mal ve hizmet ihracatı %0,3 oranında ve mal ve hizmet ithalatı ise %3,4 oranında düşerken net ihracatın büyümeye katkısı %0,6 olmuştur.

Sektörel olarak bakıldığında ise çeyreklik bazda en yüksek artışların %1,4 ile Diğer Hizmetler ve %1,2 ile Profesyonel, Bilimsel ve Teknik Hizmetler sektörlerinde, en yüksek düşüşlerin ise %3,4 ile Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık ile %3,2 ile Konaklama ve Gıda Hizmetleri sektörlerinde yaşandığı görülmektedir.