Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya Hükümetinden Queensland Eyaleti Townsville Hidrojen Merkezine Yönelik 70 Milyon Dolar Yatırım Kararı

Avustralya’da Federal Hükümet, Queensland'in kuzeyindeki Townsville Bölgesi Hidrojen Merkezini (HUB) geliştirmek, bölgesel istihdam yaratmak ve ülkenin yenilenebilir enerji merkezi olarak geleceğini desteklemek için 70 milyon dolara kadar yatırım yapma kararı aldı.

Projenin gerçekleştirilmesi sürecinde yerel elektrikçiler, tesisatçılar, montaj-tesviye uzmanları, teknisyenler ve beton dökme işi yapanlar için en az 200 doğrudan iş fırsatının yanı sıra teknik ve mühendislik alanlarda devam eden iş olanakları yaratacağı öngörülmektedir. 

Başbakan Albanese, temiz enerji ve karbondan arındırılmış ekonomilere küresel geçişin Kuzey Queensland için büyük bir ekonomik fırsat olduğunu, hükümetin bu fırsatı değerlendirmeye kararlı olduğu ve ülkenin farklı yerlerinde bulunan hidrojen merkezlerine yarım milyar dolar yatırım yapıldığını kaydetti. Merkezin ilk aşamasında yılda 800 ton yeşil hidrojen üretileceği ve bunun da yılda 40'tan fazla ağır vasıtaya yakıt sağlamaya yeteceği beklenmektedir.

Dolayısıyla Edify Energy tarafından yönetilen merkezin, yerel sanayi ve sıfır emisyonlu taşımacılıkta kullanılmak üzere yeşil hidrojen üreteceği, ayrıca entegre yenilenebilir enerji üretimi ve batarya depolaması ile 17,6 MW'lık bir yerli üretim tesisi de sunacağı beklenmektedir. Yanı sıra, Edify ve Siemens Energy, Queensland TAFE, James Cook Üniversitesi ve Townsville Enterprise Limited'in de aralarında bulunduğu ortaklarının, Townsville'in hidrojen üretimine geçmesini sağlamak üzere eğitim ve mesleki beceri sağlamak için endüstri kuruluşlarıyla birlikte çalışacağı öğrenilmiştir.

Toplam yatırım tutarı 137 milyon doların üzerinde olan proje için Avustralya Yenilenebilir Enerji Ajansı’ndan 20,7 milyon dolar da dahil olmak üzere, Commonwealth’in katkısı 70 milyon dolara kadar çıkmaktadır. Geri kalan finansman ise endüstri ve Alman Hükümeti'nden sağlanmaktadır.

Bununla birlikte, İklim Değişikliği ve Enerji Bakanı Chris Bowen tarafından yapılan açıklamada, yenilenebilir hidrojenin, yeşil metallere, yeşil gübreye, yeşil enerjiye kapı açan ve endüstriyel dekarbonizasyonu destekleyen bir oyun değiştirici olduğu, limanı, ihracat alanındaki uzmanlığı ve Queensland'in zengin güneş enerjisi kaynaklarına erişimiyle Townsville’in ideal bir konuma sahip olduğu vurgulanmıştır.

Konuya ilişkin daha detaylı bilgi ve basın açıklamasına İklim Değişikliği, Enerji, Çevre ve Su Bakanlığı’nın resmi internet sitesi https://minister.dcceew.gov.au/bowen/media-releases/joint-media-release-renewable-hydrogen-hub-north-queensland üzerinden ulaşılabilmektedir.